Svaštara

Da li se krema za sunčanje od prošle godine može koristiti i ove? Budite oprezni

Opće je poznato da je zaštita od sunca neophodna pogotovo za vrijeme vrućih ljetnih dana.

Krema za sunčanje - blogspot

Čak ni oblačno vrijeme ne znači da je opasnost od ultraljubičastog sunčevog zračenja neutralizirana, stoga je važno oružati se zaštitnim faktorom, držati se hlada i paziti na hidrataciju.

Ako na početku ovog ljeta brišete prašinu s bočice sa zaštitnim faktorom od prošle godine, možda se pitate ističe li rok tom proizvodu?

Dva stručnjaka su za Romper objasnila kako možete znati je li zaštitnoj kremi istekao rok trajanja i šta se može dogoditi ako koristite onu kojoj je istekao.

Ističe li rok kremi za sunčanje sa zaštitnim faktorom?

Uprava za hranu i lijekove (FDA) smatra kremu za sunčanje lijekom koji se može kupiti bez recepta i stoga zahtijeva određivanje datuma isteka. Za razliku od šminke ili nekih proizvoda za njegu kože kod kojih se rok trajanja može činiti više kao smjernica, krema za sunčanje više se ponaša kao mlijeko jer je datum isteka stvarno bitan.

“Ne preporučuje se koristiti kremu za sunčanje kojoj je istekao rok trajanja. Važno je zapamtiti da ako uistinu koristite dovoljno kreme za sunčanje i ponavljate nanošenje prema savjetima, malo je vjerovatno da će vam na kraju ljeta ostati značajna količina kreme za sunčanje”, kaže za Romper dr. Marisa Garshick, certificirana dermatologinja.

Nažalost, ako koristite kremu za sunčanje s istekom roka trajanja, možda ćete to otkriti na teži način – lakše ćete izgorjeti jer se aktivne hemikalije koje štite od sunca s vremenom razgrađuju.

“Opekotine od sunca tada dovode do oštećenja kože i povećavaju rizik od razvoja raka”, kaže Angie Seelal, pomoćnica ljekara u Advanced Dermatology PC-ju.

Garshick kaže da krema za sunčanje s istekom roka trajanja vjerovatno neće priuštiti istu količinu zaštite kao što je naznačeno na naljepnici i možda više neće biti efikasna, što može povećati šansu za razvoj opekotina ili oštećenja od sunca.

Osim toga, dodaje da se aktivni sastojci mogu razgraditi i vjerovatnije je da će pridonijeti iritaciji ili osjetljivosti kože. Tako biste mogli dobiti opekotine od sunca i druge vrste iritacija kože zbog samih sastojaka koji su istekli.
Kako mogu otkriti rok trajanja kreme za sunčanje?

FDA tvrdi da kreme za sunčanje ostanu efikasne u svojoj punoj snazi tri godine, a to vrijedi i za hemijske i za mineralne varijante.

“Iako fizički blokatori u mineralnim SPF-ovima – cinkov oksid i titanov dioksid, mogu trajati duže od hemijskih, datum isteka također uzima u obzir ostale sastojke koji se nalaze u kremama za sunčanje, tako da i hemijski i mineralni SPF-ovi imaju tendenciju slijediti iste smjernice u vezi s rokom valjanosti.

Da biste održali optimalni rok trajanja svoje kreme za sunčanje, čuvajte je na sobnoj temperaturi i držite je podalje od sunca”, objašnjava Garshick.

Znakovi da se krema za sunčanje pokvarila uključuju promjenu boje, konzistencije ili mirisa. Ali čak i u nedostatku ikakvih vidljivih znakova, ako niste sigurni, ipak je najbolje da je bacite. prenosi radiosarajevo.ba


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh