Svaštara

Ove namirnice možete jesti bez straha od debljanja

Vaša prehrana jedan je od najvažnijih aspekata očuvanja dobrog zdravlja. Ako strahujete od debljanja i bojite se zbog toga grickati hranu između glavnih obroka, imamo dobre vijesti.

Muž i žena - Ilustracija / Pult24.info

Postoje namirnice u kojima možete uživati bez imalo grižnje savjesti jer neće ostaviti trag na vašem struku sve dok se ostatak vremena hranite uravnoteženo i redovito krećete.

Lubenica

Većina voća nema puno kalorija, a lubenicu možete konzumirati kad želite i koliko želite. Ona je bogata vodom te pomaže našoj probavi, kao i u sagorijevanju kalorija. Osim toga, poboljšava kvalitetu kože.

Općenito, preporučuje se jedna do dvije porcije voća dnevno. Možete ga jesti svježeg, kao i u obliku smoothieja.

Salate

Povrće u obliku salata održat će razinu šećera u krvi pod kontrolom i pojačati osjećaj sitosti. Kupus, špinat, brokula i karfiol poznati su saveznici u borbi protiv viška kilograma. Bogati su hranjivim tvarima i vrlo su zdravi.

Sjemenke

Sjemenke bundeve i suncokreta prepune su hranjivih tvari i čine čuda za vaše zdravlje. Mogu se konzumirati uz doručak ili večeru, a izvrstan su dodatak salatama, zobenim pahuljicama ili smoothieju.

Nisu kalorične, a dobar su izvor zdravih masti i mikronutrijenata pa se mogu uzimati svaki dan. Bonus je što će vas držati sitima.

Kokice

Možda će vas iznenaditi što se kokice nalaze na ovom popisu, ali da, i one se mogu konzumirati bez straha od debljanja ako im ne dodajete maslac i puno soli. Kokice nemaju puno kalorija, ali imaju visok udio vlakana. Osim što suzbijaju apetit, jačaju osjećaj sitosti više od drugih popularnih grickalica.

Amarant

Žitarice su također zdrave, a amarant je među najistaknutijima. Ne sadrži gluten, ima malo kalorija, odličan je izvor željeza i kalcija te se može konzumirati svakodnevno. prneosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh