Svaštara

NE UNIŠTAVAJTE KLIMA UREĐAJ! Prijeti nam vrelo ljeto, a uz ovih 6 TRIKOVA auto će vas perfektno HLADITI

Pobedite vrućinu!

Moderni klima uređaji u automobilima ne kvare se često, a kada se to dogodi uzrok je u većini slučajeva ljudski faktor.

Većina vozača često radi ono što ne treba, zaboravljaju ono što je neophodno, pa klimatizacija, baš kada je najpotrebnija (preti nam vrelo leto!), počne da kašljuca.

Poslušajte ovih šest saveta, pomoći će vam opušteno boravite u vašem automobilu i da pobedite vrućinu:

1) Ne palite odmah klimatizaciju kad upalite motor

Jedan od najkorisnijih trikova kada je u pitanju stvaranje manjeg stresa na kompresoru je da ne palite klimatizaciju odmah nakon što ste upalili vaše vozilo, jer je to način stvaranja preopterećenja.

Uključite klimatizaciju bar 30 sekundi nakon pokretanja motora. Isto vredi i kada je u pitanju gašenje: ugasite klimatizaciju nekoliko minuta pre nego što treba da stignete na vašu destinaciju.

2) Postupno pojačavajte rad

Iskušenju da čim uđu u automobil upale klimatizaciju u punoj snazi kada je napolju jako vruće mnogi podležu. Pokušajte da se suzdržite, ovo je najgori način zloupotrebe rashladnog sistema.

Najbolje bi bilo da provetrite unutrašnjost automobila pre nego što uđete, a kada počenete da vozite postepeno povećavate snagu klimatizacije. Zapamtite, idealna temperatura u vašem automobilu je između 21 i 23 stepena. Ako preterate, suviše niska temperatura može da vam se obije o glavu!

3) Koristite dugme za recirkulaciju

Neverovatno je, ali istinito: dugme na kojem je nacrtan automobil s malom strelicom koja se vraća jedan je od najmanje korištenih kontrola u automobilu. Njegova je svrha da, umesto da uzima zrak izvana, sistem ponovno koristi vazduh koji se već nalazi unutar kabine. Treba da zapamtite da ovaj štos ne može baš dugo da se koristiti jer se vazduh vremenom razredi i napuni vlagom, ali je korisntan za hlađenje unutrašnjosti kada je napolju zaista vrelo.

4) Proverite akumulator i remen

Ovo su dva vitalna elementa automobila, uz ostalo od njihovog “zdravlja” zavisi kako će da radi klima uređaj u vašem automobilu. Redovno ih proveravajte: ako je akumulator jako star ili remen već popuštao, verovatno ćete primetiti kvarove u kapacitetu hlađenja.

5) Ne zaboravite otvore za ventilaciju

I unutrašnji otvori za ventilaciju i spoljna rešetka su najpristupačniji delovi sistema za hlađenje, a mnogi zaborave da ih prekontrolišu. Ako hoćete da protok vazduha bude ispravan, morate stalno da ih održavate vrlo čistim: osiguraćete duže trajanje uređaja u optimalnim uslovima, a posebno je važnošto će daleko manje nečistoća i bakterija dospeti u vaše respiratorne organe!

6) Ne palite klimatizaciju na kratkim relacijama

Na kratkim relacijama paljenje klima uređaja nema učinak kada je vruće. Vazduh neće uspeti da se ohladi, a vi ćete već morati da izađete iz automobila. Otvorite prozor, pri ograničenim, malim brzinama, aerodinamički otpor uzrokovan otvorenim prozorima nije tako veliki – prijaće vam.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh