Svaštara

6 stvari koje pas pokušava komunicirati kada zuri u vas

PSI su vrlo radoznala bića. Zavijat će kad čuju određene zvukove ili naginjati glavu kada razgovarate s njima. Mogu i zuriti u vas i tako pokazuju specifična ponašanja, kaže stručnjakinja za ponašanje pasa Erin Askeland.

“Iako je potrebno više istraživanja kako bi se u potpunosti objasnili mnogi aspekti ponašanja psa kao što je zurenje, postoji nekoliko razloga zašto se vaš pas može pozorno usredotočiti na vas”, rekla je Askeland za Insider.

Pas želi nešto od vas
Psi mogu usmjeriti pogled na vlasnika ako traže pažnju ili hranu, tvrdi Askeland.

“Uobičajena praksa je naučiti pse da se usredotoče na vas tijekom treninga. Zato će psi biti fokusiranu u nadi da će dobiti ono što žele ili da ćete ih nagraditi na neki način”, pojasnila je.

Pas vas pokušava razumjeti
Psi mogu buljiti u svoje vlasnike kada žele pročitati ili razumjeti govor njihovog tijela, što im je dobar pokazatelj emocionalnog stanja vlasnika. Primjerice, tako će znati ako je njihov vlasnik tužan i treba utjehu ili ako je sretan i spreman za igru.

“Psi žele koristiti neverbalnu komunikaciju, odnosno govor tijela ne samo da se izraze, već i da čitaju druge”, dodaje Askeland.

Pas traži vodstvo
Pas može buljiti u vas kada nije siguran što se događa i pokušava shvatiti vaše znakove, tvrdi stručnjakinja.

Na primjer, ako zgrabite svoje ključeve, pas može pretpostaviti da ćete izaći pa će vas pozorno promatrati kako bi vidio što će se sljedeće dogoditi.

Neke pasmine pasa sklonije su zurenju od ostalih. Primjerice, psi koji su uzgajani da budu vodiči, poput labradora i njemačkih ovčara, uvijek se trude uspostaviti kontakt očima i promatrati govor tijela.

S druge strane, sibirski haskiji uzgajani su da vuku sanjke i odgovaraju na verbalne naredbe, pa će sporije reagirati na vizualne znakove i manje je vjerojatno da će zuriti u ljude, pojasnila je trenerica pasa Liz Dimit.

Pas tako izražava ljubav
Ako ste povezani sa svojim psom, onda će njegov pogled izravno u oči biti način izražavanja iskrene i duboke naklonosti, ističe Askeland.

“Ako je psu ugodno gledati vas izravno u oči, onda se s vama osjeća ugodno. Pogled pun ljubavi može pratiti i mahanje repom ili približavanje psa”, dodaje Askeland.

Pas pokazuje agresiju
Ponekad izravan pogled psa može ukazivati na agresiju, a to se događa u slučajevima kada se pas osjeća nelagodno, ugroženo ili je na oprezu. Psi tada bulje ne trepćući, kaže Dimit.

Ostali znakovi agresije kod pasa uključuju spuštenu glavu, ukočeno držanje tijela, podignute usne, uši prema naprijed te rep koji se jedva ili uopće ne pomiče.

Vaš pas stari
Kako psi stare, njihove mentalne sposobnosti počinju otkazivati, što može uzrokovati da postanu zbunjeni ili dezorijentirani, pojašnjava Askeland.

Ponekad je buljenje znak mentalnog pada i može ukazivati na bolest poznatu kao sindrom kognitivne disfunkcije pasa. Ova bolest slična je Alzheimerovoj bolesti kod ljudi i procjenjuje se da utječe na oko 22.5 posto pasa starijih od devet godina, oko 28 posto pasa u dobi od 11 do 12 godina te oko 68 posto pasa u dobi od 15 do 16 godina.

Ostali znakovi sindroma kognitivne disfunkcije pasa uključuju besciljno lutanje, nerazumijevanje osnovnih naredbi, dezorijentiranost u poznatom okruženju i nezgode u kući.

“Ako vaš pas često bulji u prazno i ima zastakljen izraz lica, možda bi ga trebao pregledati veterinar”, napominje Askeland.

Trenutačno ne postoji lijek za sindrom kognitivne disfunkcije kod pasa, ali postoje načini da se uspori njegovo napredovanje i starenje olakša vašem psu. To uključuje održavanje rutine i stvaranje okruženja bez stresa, prenosi index.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh