Svaštara

NAGLI PRESTANAK KONZUMIRANJA MESA MOŽE IMATI NEGATIVNE EFEKTE NA TIJELO

Prestankom konzumiranja mesa, možemo se sresti sa nekim neočekivanim i neugodnim nuspojavama. A baš kao i svaka promjena i mijenjanje ustaljenih navika, i ovo može biti veliki šok za organizam.

Crveno meso - Fokus.ba

Evo koje su nuspojave sa kojima se možete sresti prestankom unosa mesa:

Manjak energije

Ako izostavite meso iz vaše ishrane moguće da ćete se osjećati umorno i slabo. To je zato što vam nedostaje važan izvor proteina i željeza, koji su glavni izvori energije. Tijelo apsorbira više željeza iz mesa nego iz druge hrane, a isto se krije u zelenom lisnatom povrću poput špinata, kao i u žitaricama, hljebu i tjestenini bogatoj željezom.

Opadanje kose

Upravo zbog cinka moguće je da ćete prilikom češljanja vaše kose uočiti nešto više dlaka na četki nego što se na to navikli. Ova promjena u ishrani može dovesti čak i do dugotrajnog gubitka kose, stoga ako ste odlučni u namjeri da prestane unositi meso u vaš organizam, pobrinite se da na druge načine nadomjestite dovoljnu količinu cinka.

Češće ćete ići u toalet

Manje mesa, a više neophodnih vlakana iz cjelovitih žitarica, sirovog voća i povrća može značiti dodatno vrijeme na toaletu. Vlakna olakšavaju pražnjenje crijeva uvlačeći vodu u debelo crijevo što vašu stolicu može učiniti znatno mekšom.

Bol u želucu

Iako je sasvim poznato kako je meso to koje nam teško “pada” na želudac, dok nam voće i povrće regulišu probavu, iznenadni prelazak na ovakav način ishrane mogao bi dovesti do kontra efekta. Nagle promjene mogu izazvati bolove u želucu i stomaku koji prije nisu bili uobičajeni, a koji će se regulisati onda kada se vaš organizam naviknu na novu promjenu.

Iritacije kože

Vrlo je moguće kako će po prestanku konzumiranja mesa, vaša koža upečatljivo odgovoriti i to – nedostatkom sjaja, pa čak i aknama. Meso sadrži cink te obiluje aminokiselinama koje su ključne pri proizvodnji kolagena, a ukoliko ne unesete dovoljno ovakvih tvari to bi moglo rezultirati da vaša koža ne izgleda tako svježe. Nedostatak cinka utječe na pojavu akni.

Možda će vam trebati suplementi

Kada slijedite ishranu bez mesa ili, propustiti ćete neke važne vitamine i minerale koje možete nadomjestiti jedino uzimanjem suplemenata. Suplementi mogu povećati vaše nivoe vitamina B12 (koji se nalazi samo u hrani životinjskog porijekla), kalcijum, vitamina A, B i D te željeza. Razgovarajte sa svojim liječnikom o tome koji su suplementi najbolji za vas.

Možete izgubiti na težini

Istraživači su predstavili brojne studije o tome kako vegetarijanska ishrana utječe težinu. Ljudi koji su prešli na bezmesnu ishranu izgubili su oko 10 kilograma, što je prilično sretna vijest za one koji se bore sa prekomjernom kilažom, ali i vrlo problematično za one koje muči suprotan problem.

Promjene raspoloženja

Nove dijete uglavnom nose i promjene emocija, ali i pospješuju razinu stresa budući da mikrobiom u našem želucu oslobađa neurotransmitere koji upravljaju našim mozgom. Iako ova neugodna pojava nestane onoga časa kada se naše tijelo navikne na ove promjene, nekima se sa ovime teže nositi. prenosi “Hayat“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh