Svaštara

ŠTA ZNAČI AKO BUBAMARA SLETI NA VAS: Kad pročitate šta ona donosi NEĆE VAM BITI SVEJEDNO

Bubamara je jedan od simbola proljeća, a možete je vidjeti u nekoliko kombinacija boja. Ove bubice spadaju u vrlo korisne onima koji imaju voćnjake ili bašte, jer teraju štetne insekte.

Zbog toga, kod mnogih naroda bubamara simboliše sreću.

Na Dalekom Istoku, vjeruje se da bubamare bude različite energije, u zavisnosti od njihove boje.

Rasprostranjeno je verovanje da, ukoliko bubamara sleti na ruku mladića, da mu predstoji ženidba.

U zemljama u Evropi, bubamare nose pozitivnu simboliku. One se najviše pojavljuju u vrijeme proljeća i cvjetanja, pa se za njih vjeruje da su simbol plodnosti i ponovnog rađanja. Zanimljivo je da se u nekim krajevima za bubamaru koristi naziv i božija ovčica, dok Englezi upotrebljavaju izraz ladybug, što bi u prevodu značilo Gospina buba, a pod gospom se misli na Bogorodicu.

U Velikoj Britaniji, Francuskoj, Nemačkoj, bubamara je dominantan simnol hrišćanstva i znak poslat od Bogorodice. Među pravoslavnim narodima bubamara se vezuje za kult Arhangela Mihaila, a u Francuskoj postoji verovanje da bubamara koja sleti na nekoga, pomaže mu da negativne misli pretvori u pozitivne, i da se ljepše osjeća.

Interesantan je običaj da, kada se bubamara nađe na kažiprstu djevojke, ona treba da odbrojava sekunde do njenog poletanja. Koliko sekundi bubamari treba da poleti, toliko će godina proći do udaje.

U Holandiji preovladava mišljenje da, ukoliko bubamara sleti na mladinu vjenčanicu, da je to znak da će imati mnogo dkece.

Najčešće su crvene bubamare, za koje se vjeruje da simbolišuživot i ljubav, i da prenose poruku onome na koga slete da će im stići lijepe vijesti ili da neko žudi za njima.

Loš znak je ukoliko primijetite uginulu bubamaru na sebi i da najavljuje dolazak lošijeg perioda u životu ili nadolazeće opasnosti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh