Svaštara

SAVJETI ŠTA RADITI KADA VAS ZADESI ZEMLJOTRES

Sjećate se savjeta da se za vrijeme zemljotresa treba sakriti ispod stola ili u okvir vrata? Pa, zaboravite ga, kaže direktor Američkog internacionalnog tima za spašavanje Doug Copp.

Ipak, “Teoriju trokuta života” mnogi osporavaju, stručnjaci ističu da ne postoje konkretni naučni dokazi da ova teorija zaista spašava živote i savjetuju da se pridržavate relevantnih stručnih službi.

S obzirom na snažan zemljotres koji nas je večeras zadesio, donosimo vam korisne savjete Daga Kopa, direktora Američkog internacionalnog tima za spašavanje, a koji vam mogu dobro doći ukoliko bude došlo do većeg podrhtavanja tla.

Autor članka je iskusan član spasiteljskog tima koji pronalazi preživjele u ruševinama.

Priča iz članka Douga Coppa:

Doug Copp je direktor Američkog internacionalnog tima za spašavanje (ARTI), svjetski poznatog tima.

Informacije iz ovog članka mogu spasiti mnoge živote tokom zemljotresa. Upuzao sam u 875 urušenih zgrada, radio s timovima iz 60 država, osnovao spasilački tim u nekoliko zemalja i član sam mnogih spasilačkih timova u raznim zemljama. Bio sam UN stručnjak za pružanje pomoći dvije godine i radio sam na pomaganju kod svih većih nesreća u svijetu od 1985. godine, osim u slučaju više istovremenih nesreća – pojašnjeno je.
Copp dodaje da prva kuća u koju je ušao nakon potresa bila škola u Mexico Cityu tokom potresa 1985. godine.

Svako dijete je bilo sakriveno ispod stola. Svako je dijete bilo zdrobljeno. Mogli su preživjeti da su legli u prolaz između stolova. To je bilo užasno i – nepotrebno. Jednostavno rečeno, kada se zgrada urušava, težina stropa pada na objekte ili namještaj te ih drobi i uništava ali prostor odmah uz te objekte ostaje prazan – NE ispod njih. Taj prostor ja zovem ‘trokutom života’. Što je objekat veći i čvršći, manje će se sabiti, time će ostati veća slobodna površina pored njega, a time i veća vjerovatnoća da osoba koja se tu sakrila prođe bez povreda. Idući put kad budete u mogućnosti pogledati urušene zgrade na TV-u, prebrojite ‘trokute’ koji su nastali. Ima ih svuda, to je česti oblik koji se vidi kod urušenih zgrada – ističe Copp.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh