Svaštara

EVO ZBOG ČEGA VAM STIŽE VISOK RAČUN ZA STRUJU: Ovaj uređaj odmah isključite IZ STRUJE – računi će biti DUPLO MANJI

Često smo previše lijeni da isključimo kabl

Pored uštede novca, isključivanje uređaja je sigurnije u slučaju grmljavine kada su svi uključeni uređaji u opasnosti od udara groma. Da li ste znali da vaši kućni aparati vode tajni život dok su isključeni?

Evo liste uređaja koji troše struju čak i kada su u režimu spavanja:

Punjač za mobilni telefon

Mnogi ostavljaju punjač u utičnici čak i nakon što je punjenje završeno. Tako da izgleda praktičnije, a često smo previše lijeni da povučemo kabl. Cijena samog punjača nije velika, ali postoji. Procjenjuje se da ova praksa troši 1,2 vati dnevno.

Digitalna TV

Malo ljudi zna za rad digitalnih prijemnika, ali oni nastavljaju da primaju signale čak i kada je TV isključen. Dakle, kada isključite TV, isključujete i risiver, ako ga imate posebno. Dok radi nepotrebno, troši 22 vati dnevno.

TV

Da li ste znali da pritiskom na dugme za napajanje televizor zapravo stavlja u stanje pripravnosti? Nažalost, to je tako – možete ga potpuno isključiti samo ako ga isključite iz utičnice. Inače, televizor koji ne radi troši 24 vati dnevno.

Računari i laptopovi

Čak i kada su isključeni, desktop i laptop računari u pozadini rade. Ako ne želite da vam kradu 96 vati dnevno, bolje je da ih isključite. Nepotrebno je reći da ako ove uređaje držite u “stand bi” režimu, potrošnja je još veća.

Tajmer uređaji

Svako ima bar jednog u domaćinstvu. Radio budilice, mikrotalasne pećnice, muzičke linije, DVD plejeri – svi oni pokazuju vrijeme dok su isključeni. Na taj način troše dodatnih 108 vati dnevno. Kao i za sve ostalo, jedino rešenje je da im se potpuno prekine snabdjevanje strujom. prneosi “Novi“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh