Svaštara

‘SMIJE SE KAO LUD NA BRAŠNO’: Ovu izreku ste izgovorili nebrojano puta, a PORIJEKLO krije JEZIVU STVAR

Ovo je rijetko ko znao!

Sigurno ste je i vi izgovorili mnogo puta pritom se smijući njenoj bizarnosti, ali evo šta ova izreka zapravo znači.

Odvajkada za nekoga ko se zarazno i naizgled bez razloga smije kaže da se “smije k’o lud na brašno”. Iako zvuči krajnje bizarno iza ove izreke se zapravo krije interesantna istorijska priča.

Jedna teorija kaže da porijeklo ovog neobičnog izraza treba tražiti još u Staroj Grčkoj.

Naime, ljudi su tada vjerovali da božanstva, kao i ljudi, umiru. Ona to čine u jesen i ponovo se rađaju s proljeća. Ipak, preko zime, dok su stari bogovi mrtvi, a novi još nisu rođeni, duše mrtvih izlaze na svijetlost dana, a jedina zaštita od njih za žive je smijeh i radost.

Zato je to vrijeme kada razuzdane povorke svečara idu ulicama, igraju po trgovima i obilaze naselja. U tim povorkama naročito mjesto zauzilami su likovi budala, dvorskih luda i ostalih lakrdijaša kojima je smeh bio nezaobilazni način tjeranja straha.

A kako su se ove “lude” često posipale brašnom, da bi bile bijele kao mrtvaci koje ismijavaju, ovdje treba tražiti korene izreke “smije se k’o lud na brašno”.

Postoji i teorija koja smatra da izraz ima makedonske korijene.

Tamo je postojao običaj da se duševni bolesnici (koji su se često i histerično smijali) liječe uz molitve nad brašnom od kojih su zatim pravljeni hljepčići, piše Srbija Danas.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh