Svaštara

Dječak dobio alergiju koja ga može ubiti svaki put kad izađe na hladnoću: ‘Doktori su rekli da je prehlada’

Tinejdžer ne može izaći izvan kuće dulje od 15 minuta, a da mu koža ne reagira

dječak alergija - Shutterstock

Majka čiji sin ima alergiju na hladnoću u početku je mislila da je koprivnjača, alergijsko oboljenje kože, nastala zbog peludne groznice. Tupney Courtney (38) boji se da bi njezin sin Calum Courtney (14) mogao doživjeti anafilaktički šok samo hodajući do škole.

Ne smije biti na temperaturi nižoj od 24 stupnja
Calumu iz Basildona u Essexu prije deset godina dijagnosticirano je stanje hladne urtikarije, što znači da je alergičan na hladnoću, piše The Sun. Tinejdžer ne može izaći izvan kuće dulje od 15 minuta, a da mu koža ne reagira. Alergija je toliko jaka da Calumu izbije koprivnjača ako je temperatura niža od 24 stupnja, što znači da ga pogađa tijekom cijele godine, ili ako mu ruka ili noga nisu pokriveni poplunom dok spava.

To mu je stanje oduzelo djetinjstvo, jer ne može igrati nogomet, plivati ​​u bazenima ili klizati. Opisujući osip, njegova majka je rekla: “Počinje s crvenim točkicama, izgleda kao vodene kozice, a zatim kružići postaju sve veći i spajaju se. Rekao je da osjeća štipanje, ubod, poput koprive, a onda ga jako svrbi.”

“Ako je u vodi koja je prehladna, postaje jarkocrven i kaže da ima osjećaj da gori, a onda mu se javlja mučnina i govori mi da će se onesvijestiti. Mislim da je to početna faza anafilaktičkog šoka. Morate ga stvarno zagrijati i pokušati ga zagrijati iznutra toplim napitcima. Ne znate kakvu bi reakciju mogao imati, mogao bi doživjeti anafilaktički šok”, rekla je. prneosi “Net“.

Doktori su rekli da je riječ o prehladi
Calumu je ova bolest dijagnosticirana kada je imao četiri godine nakon što je došlo do reakcije dok se igrao vani na obiteljskom vjenčanju. Njegovi uspaničeni roditelji, majka Tupney i otac David, pretpostavili su da ima alergiju na pelud i dali su mu antihistaminike. Tupney je rekla: “Pretpostavili smo da je alergija na travu ili određenu biljku oko koje je bio. Nastavilo se pojavljivati ​​tijekom sljedećih nekoliko mjeseci i nismo bili sigurni što je to. Kako smo ulazili u zimu, bilo je sve strašnije. Doktor je rekao da je to prehlada, ali nas nikamo nisu uputili, nije bilo puno saznanja o tome”, ispričala je majka.

Urtikarija, također poznata kao koprivnjača, pogađa jednu od pet osoba u nekom trenutku života, prema NHS-u. Hladna urtikarija čini oko jedan do tri posto svih slučajeva urtikarije, prema Nacionalnoj organizaciji za rijetke poremećaje, s drugim okidačima uključujući sunce i vodu.

Zabrinutoj majci je rečeno da nastavi kontrolirati sinovo stanje, no priznala je da je to vrlo izazovno s obzirom na to da se djeca uvijek vole igrati vani. Tupney mora svaki dan voditi Caluma u školu jer ne bi prošao 45-minutno putovanje bez odmora. “Ne može nositi majice za školu jer ako nema ništa na rukama, one reagiraju na hladan stol i na koži mu se pojavljuju plikovi”, rekla je Tupney koja je frustrirana što njezin sin nije dobio epi-olovku, s obzirom na to da hladna urtikarija može dovesti do anafilakse.

Jedino rješenje je preseljenje u toplije krajeve
Anafilaksa može uzrokovati nesvjesticu, šok ili oticanje jezika i grla, što može otežati disanje. Tupney očajnički želi da njezin sin posjeti stručnjaka kako bi mogao živjeti normalnim životom. “Trebamo pomoć. To je deset godina borbe. Voljela bih da mu možemo nabaviti odgovarajući antihistaminik, što bi značilo da se može igrati bez da izgleda kao da ima bolest. Liječnici predlažu promjenu načina života kako bismo izbjegli hladnoću. Ne možeš samo tako promijeniti svoj život i odseliti se u inozemstvo”, rekla je.

“Morao je prestati igrati nogomet jer mu je cijelo lice znalo biti otečeno. Nekad se jako uzrujavao jer je stvarno želio igrati nogomet. Kad si dječak i igraš nogomet, svi žele s tobom razgovarati. Voli gledati svog brata kako igra nogomet i mi mu nosimo trenirke, termofore, deke – ali mora ući u auto jer mu nos i oči nateknu. Ako je dugo vani, osip je posvuda čak i s tri sloja odjeće”, ispričala je majka ovog nesretnog dječaka.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh