Svaštara

Treba li prati sirovu piletinu prije kuhanja?

Sigurno se prilikom pripreme ručka često upitate da li je potrebno i ispravno prati sirovu piletinu prije kuhanja. Međutim, često su i mišljenja stručnjaka podijeljena, ali su istraživanja dala jasan odgovor.

Julia Child, jedna od najomiljenijih američkih kuharica, vjeruje u pranje mesa peradi, ali njezin kolega Jacques Pepin s tim se ne slaže jer tvrdi da toplina ubija sve klice i bakterije.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) svake godine izdaju savjete o tome kako spriječiti trovanje hranom.

“Nemojte prati sirovu piletinu. Pranje može prenijeti klice s piletine na drugu hranu ili kuhinjski pribor”, napisali su na Twitteru te poručili da je istina da se klice ubijaju temeljitim kuhanjem i da se pranjem može ugroziti sigurnost hrane.

U naknadno objavljenom članku pojasnili su: “Tokom pranja, pileći sokovi mogu se širiti po kuhinji i kontaminirati drugu hranu, pribor i radnu ploču.”

U članku se također dodaje da je važno temeljito oprati ruke nakon rukovanja sirovom peradi i nikada ne koristiti istu dasku za rezanje za pripremu ostalih sastojaka ako ju je sirova piletina dotakla.

Prema Službi za sigurnost hrane i inspekciju ministarstva poljoprivrede SAD-a (USDA), pravilno kuhanje piletine na odgovarajućoj temperaturi ubit će sve bakterije.

“Problem je što pri pranju mesa voda može prskati okolo i kontaminirati druge stvari. Patogeni bi mogli dospjeti na hranu koja se možda neće kasnije kuhati (poput povrća) ili na neke površine te se ondje zadržati danima ili sedmicam”, izjavio je Argyris K. Magoulas, stručnjak za tehničke informacije USDA-a za Today.

Drugim riječima, pranje uopće nije način uklanjanja bakterija jer se patogeni ubijaju kuhanjem, odnosno visokom temperaturom. prneosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh