Svaštara

STOMATOLOG OTKRIO PRIRODAN NAČIN ZA IZBJELJIVANJE ZUBA: Treba vam komadić ALU folije i 1 sastojak, ponovo će biti BLISTAVO BIJELI

Kad je riječ o izbjeljivanju zubi kod kuće, na raspolaganju nam je zaista mnoštvo proizvoda. Međutim, većina proizvoda za izbjeljivanje zubi sadrži određene kemikalije, što je za mnoge zabrinjavajuće. Ako želite bjelje zube, ali želite izbjeći i kemikalije, ovaj članak donosi vam prirodne i sigurne načine izbjeljivanja. Zbog čega zubi izgledaju žuto?

Bijele mrlje na zubima - Blogspot.com

Postoji više razloga zašto naši zubi izgube sjaj i bjelinu. Određena hrana može zaprljati vašu caklinu. Osim toga, nakupljanje naslaga na zubima također čini zube žutima, ali se obično može tretirati klasičnim sredstvima za čišćenje i izbjeljivanjem zubi.

Međutim, ponekad zubi izgledaju žuto jer je tvrda caklina erodirala, otkrivajući dentin. Dentin je prirodno žuto, koštano tkivo koje se nalazi ispod cakline. Evo 6 jednostavnih načina za prirodno izbjeljivanje zubi!

1. Izbjeljivanje zubi metodom izvlačenja ulja

Izvlačenje ulja tradicionalni je narodni lijek namijenjen poboljšanju oralne higijene i uklanjanju toksina iz tijela.

Praksa uključuje ispiranje usta uljima kako biste uklonili bakterije koje se mogu pretvoriti u naslage i uzrokovati žute zube. Tradicionalno se koristilo ulje suncokreta ili sezama, ali bilo koje ulje će funkcionirati.

Kokosovo ulje popularan je izbor jer ima ugodan okus i nudi brojne zdravstvene prednosti. Kokosovo ulje također sadrži puno laurinske kiseline, koja je poznata po svojoj sposobnosti smanjenja upala i ubijanja bakterija. Nekoliko studija pokazalo je da svakodnevno izvlačenje ulja smanjuje bakterije u ustima, naslage i gingivitis.

Za ovu metodu stavite 1 žlicu kokosovog ulja u usta i mućkajte ga između zubi, jezika, oko zubnog mesa. Kokosovo ulje je čvrsto na sobnoj temperaturi, pa ćete možda trebati pričekati nekoliko sekundi da se otopi. Nastavite ispirati usta uljem 15-20 minuta, dok ne postane slično mlijeku. Zatim ispljunite. Pazite da kokosovo ulje ispljunete u zahod ili kantu za smeće, jer bi se moglo vratiti u čvrsti oblik u odvodnim cijevima i prouzrokovati začepljenje.

Isperite usta toplom vodom i operite zube.

Za razliku od mnogih drugih metoda izbjeljivanja zuba, ovom metodom zubi nisu izloženi kiselini ili drugim sastojcima koji nagrizaju caklinu. 2. Izbjeljivanje zubi sodom bikarbonom

Soda bikarbona sadrži prirodna svojstva za izbjeljivanje zubi, zbog čega je popularan sastojak paste za zube.

To je blagi abraziv koji može pomoći u uklanjanju površinskih mrlja na zubima. Uz to, soda bikarbona stvara alkalno okruženje u ustima, što sprječava rast bakterija.

Ovo nije lijek koji će vam izbijeliti zube preko noći, ali trebali biste primijetiti razliku u izgledu zuba tijekom nekog vremena.

Znanost još nije dokazala da će četkanje običnom sodom bikarbonom izbijeliti zube, ali nekoliko studija pokazuje da zubna pasta koja sadrži sodu bikarbonu ima značajan učinak izbjeljivanja.

Jedno je istraživanje pokazalo da su paste za zube koje sadrže sodu bikarbonu znatno učinkovitije u uklanjanju žutih mrlja sa zuba od standardnih pasti bez sode bikarbone. Što je veća koncentracija sode bikarbone, to je veći učinak.

Da biste koristili ovu metodu izbjeljivanja zubi, pomiješajte 1 žličicu sode bikarbone s 2 žličice vode i operite zube s time. To možete učiniti nekoliko puta tjedno.

3. Koristite vodikov peroksid

Vodikov peroksid prirodno je sredstvo za izbjeljivanje zubi koje također ubija bakterije u ustima. Zapravo, ljudi godinama koriste vodikov peroksid za dezinfekciju rana zbog njegove sposobnosti ubijanja bakterije.

Mnogi proizvodi za izbjeljivanje zubi sadrže vodikov peroksid, iako u mnogo višoj koncentraciji nego što ćete ga koristiti.

Iako se jako razrijeđene koncentracije vodikovog peroksida čine sigurnima, jake koncentracije ili prekomjerna uporaba mogu izazvati iritaciju desni i osjetljivost zuba.

Vodikovog peroksida je miješanjem sa soda bikarbonom za izradu paste za zube. Kombinirajte 2 žličice vodikovog peroksida s 1 žličicom sode bikarbone i nježno četkajte zube smjesom.

Ograničite upotrebu ove domaće paste na jedan do dva puta tjedno, jer prekomjerna uporaba može nagristi vašu zubnu caklinu.

4. Izbjeljivanje zubi voćem i povrćem

Prehrana bogata voćem i povrćem može biti dobra i za vaše tijelo i za vaše zube. Iako nisu zamjena za četkanje zubi, hrskavo, sirovo voće i povrće može vam pomoći u trljanju plaka dok žvačete.

Jagode i ananas dva su voća za koja se tvrdi da pomažu u izbjeljivanju zubi.

Jagode

Za prirodno izbjeljivanje zubi mnoge poznate osobe koristile su mješavinu jagode i sode bikarbone.

Pobornici ove metode tvrde da će kiselina koja se nalazi u jagodama ukloniti promjenu boje na zubima, dok će soda bikarbona ukloniti mrlje.

Međutim, ovaj lijek nije u potpunosti potkrijepljen znanošću.

Iako jagode mogu pomoći u pilingu zuba i učiniti ih bjeljima, malo je vjerojatno da će prodrijeti kroz mrlje na zubima.

Ako odlučite pokušati s ovom metodom, nemojte ju raditi više od par puta tjedno jer bi pretjerana upotreba mogla prouzročiti štetu.

Ananas

Neki tvrde da ananas može izbijeliti zube. Studija je pokazala da je pasta za zube koja sadrži bromelain, enzim koji se nalazi u ananasu, bila znatno učinkovitija u uklanjanju mrlja na zubima od standardne paste.

5. Spriječite mrlje na zubima

Iako vaši zubi prirodno žute kako starite, neke stvari mogu vam pomoći spriječiti mrlje na zubima.
Izbjegavajte obojenu hranu i piće

Kava, crno vino, soda i tamne bobice zloglasne su za bojanje zubi. To ne znači da ih morate potpuno izbjegavati, ali trebali biste smanjiti njihovu konzumaciju.

Ako je moguće, pijte takve napitke pomoću slamke kako biste spriječili izravan kontakt sa zubima.

Štoviše, operite zube ubrzo nakon konzumiranja jedne od ovih namirnica ili pića kako biste ograničili njihov učinak na boju zuba.

Uz to, izbjegavajte pušiti ili žvakati duhan, jer oboje može prouzročiti promjenu boje zubi. Ograničite unos šećera

Ako želite bjelje zube, smanjite unos šećera. Prehrana bogata šećerom podržava rast bakterija koje uzrokuju plak i gingivitis. Kad konzumirate slatku hranu, obavezno operite zube ubrzo nakon toga.
Unosite puno kalcija kroz prehranu

Neke promjene boje zuba dolazi zbog erozije cakline i izlaganja dentina koji je žut. Stoga, sve što učinite za jačanje cakline pomoći će vam da zubi ostanu biserno bijeli.
Hrana bogata kalcijem, poput mlijeka, sira i brokule, može zaštititi vaše zube od erozije cakline.

6. Ne podcjenjujte vrijednost četkanja i čišćenja koncem

Iako promjena boje zubi prirodno dolazi s godinama, to je uglavnom rezultat nakupljanja naslaga.
Redovito četkanje i čišćenje zubnim koncem mogu vam pomoći da zubi ostanu bijeli smanjujući bakterije u ustima i sprečavajući nakupljanje naslaga.

Pasta za zube nježno skida mrlje na zubima, a zubnim koncem uklanjate bakterije koje vode do naslaga.
Redovito čišćenje zuba također može pomoći vašim zubima da ostanu čisti i bijeli.

Postoji nekoliko prirodnih metoda koje pomažu izbjeljivanju zubi. Većina ovih metoda djeluje nježnim uklanjanjem površinskih mrlja na zubima.

Međutim, većina stomatologa nudi tretmane za izbjeljivanje koji su mnogo jači od ovih prirodnih metoda. Prekomjerna upotreba bilo kojeg proizvoda za izbjeljivanje može oštetiti vaše zube.Uvijek provjerite kod svog stomatologa koje su vam mogućnosti i koje bi najbolje odgovarale baš vama.
Kako izbijeliti zube kurkumom?

Kurkuma (indijski šafran) je biljka iz porodice đumbira. Aktivni sastojak kurkumin daje toliko jaku narančastu boju da se ponekad koristi i kao bojilo. Unatoč toj jarkoj boji, koristi se i za izbjeljivanje zuba.

Pasta za izbjeljivanje zubi kurkumom

Pomiješajte 2 čajne žličice sode bikarbone, 2 čajne žličice kokosova ulja i 4 žličice kurkume u prahu. Miješajte dok ne dobijete gustu, jednoličnu pastu. Nježno istrljajte zube kroz 2 minute, a zatim isperite.

Kurkuma će vam pomoći i u uklanjanju kamenca, a skinut će mrlje s vaših zuba.

Ovu pastu koristite samo nekoliko puta tjedno. Zbog narančaste boje morate pripaziti da ne zaprljate odjeću, a narančastu boju nećete moći oprati niti sa četkice.

Kako izbijeliti zube folijom?

Pomiješajte sodu bikarbonu sa svojom pastom koju inače koristite i obilno je nanosite na komadić aluminijske folije, pritisnite na zube i pazite da folija dobro prianja.

Ostavite sat vremena na zubima, a za tvrdokornije naslage prakticirajte ovo tjedan dana, dva puta dnevno. Svejedno, nemojte pretjerivati. prneosi “Novi“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh