Svaštara

OVO IME RODITELJI ČESTO DAJU DJECI NA BALKANU, A IMA TUŽNO ZNAČENJE: Da li se možda baš vaše dijete ovako zove?

Etnolozi objašnjavaju značenje.

Posljednjih godina, čini se, roditelji se sve češće odlučuju da svojoj deci daju stara srpska imena, umjesto modernih i neobičnih, što je jedno vrijeme bilo u modi.

Tradicionalna imena često se daju kako bi se očuvala uspomena na pretke, a vremenom su se zaboravila značenja koja su se vezivala za određena imena.

Primjer takvog starog, a i danas popularnog imena jeste ime – Nenad.

Ono se smatra izvornim, čisto srpskim imenom. Rasprostranjeno je u našoj zemlji, kao i u Hrvatskoj, Bosni i Crnoj Gori.

Smatra se da ime vodi porijeklo od negacije glagola “nadati” ili “očekivati”. Ime se najčešće davalo deci koja su došla na svet “nenadano”, “iznenada”, tj. kojima se roditelji nisu nadali. Najčešći slučaj je bio kada majke ostanu u drugom stanju u poznim godinama.

Neki etnolozi tvrde i da ovo muško ime vodi poreklo od negacije glagola “željeti” i da praktično znači – neželjeno dijete, mada mnogi nisu saglasni sa ovakvim mišljenjem.

Ono što je dodatno interesantno jeste da ovo ime nema nijedan drugi oblik, a jedno je od rijetkih muški imena u Srbiji koje nema izvedeni ženski oblik imena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh