Svaštara

Evo koje balkonsko i vrtno cvijeće možete posaditi u proljeće

Proljeće je i miriše trava.

Cvijeće - Telegraf.rs

Prizori predivne prirode koja se budi te šarenog cvijeća vjesnici su proljeća! Svi se veselimo proljeću, neki zbog toplijeg vremena i više mogućnosti za vanjske aktivnosti, a neki jer se mogu početi zabavljati sađenjem svijeća te tako uljepšati svoju okolinu.

Zahvaljujući ovom članku saznat ćete što posaditi u ožujku i koje cvijeće je najbolje za lijep i šarolik proljetni balkon ili vrt u punom cvatu.

Što saditi u proljeće?
Jaglaci

Jaglaci su prvi cvijet koji prirodno nikne na livadama i vrtovima te su proljetni cvijet par excellence koji se može uzgajati i u zemlji i u posudama.

Briga o jaglacima relativno je laka, ali i oni, kao i svo cvijeće, zahtijevaju pažnju. Otporni su cvjetovi koje treba saditi u polusjenovitim područjima, podalje od vrućine i propuha, a treba ih zalijevati redovito, ali ne pretjerano.

Krokusi

Proljetne krokuse, koje ne treba brkati s jesenskim, treba saditi u ožujku, mjesecu koji je sinonim za proljeće. Biljka raste iz lukovice, a nakon što procvjeta vijorit će se cvjetovima jarkih boja koji će oživjeti svaki vrt ili balkon-

Krokusi se mogu posaditi izravno u zemlju ili u posude, a, ako se dobro održavaju, mogu doseći visinu od 20 cm. Ovaj cvijet uspijeva u miješanom tlu koje se sastoji od pijeska, gornjeg sloja zemlje i treseta. Tlo se stoga najvećim dijelom brine za cvijeće, održavajući ispravnu razinu vlažnosti i osiguravajući dobru drenažu. Konačno, krokusi zahtijevaju rijetko zalijevanje i idealno bi bilo da se pozicioniraju izvan vjetra i sade na područjima gdje su promjene temperature svedene na minimum.

Tulipani

Uz jaglace, tulipani su još jedan cvijet koji je sinonim za proljeće. Ovo cvijeće karakteriziraju impresivne žive boje, a rastu iz iznimno otpornih lukovica što ih čini pogodnim za različita godišnja doba.

Važno je odlučiti gdje želite posaditi svoje lukovice tulipana: ako ih namjeravate saditi u posude na balkonu, primjerice, preporučujemo da se odlučite za tako zvane rane sorte s kraćim stabljikama; ako ih namjeravate saditi u vrtu, sve sorte dobro funkcioniraju jer visina više nije problem.

Tulipane treba saditi u dobro prozračenim polusjenovitim prostorima i po mogućnosti u tlu bogatom hranjivim tvarima koje nudi i dobru drenažu. Kada procvjetaju, redovito zalijevajte tulipane svaka dva dana, pazeći da ne navlažite latice.

Surfinije

Surfinia petunije su umjetna biljka, nastala nizom majstorskih križanja i hibrida. Surfinije su se zapravo razvile iz Petunia nyctaginiflora i Petunia violacea. Potonje daje laticama surfinije njihovu jedinstvenu boju, što ih čini posebno prikladnim za viseće košare vezane uz verandu. Karakterizira ih grmolika biljka s više grana koja može doseći visinu i do 60 cm.

Bilo da ih sadite u posude ili u vrt, dobra je praksa da svoje surfinije sadite u nevapnenasto plodno tlo, bogato organskim materijalom, ako je to moguće. Trik leži u dodatku pijeska i komadića kore za promicanje drenaže tla. Surfinije su vrlo otporne biljke koje mogu nastaviti cvjetati i do jeseni, a treba ih zalijevati svaka 2-3 dana u proljeće i svaki dan tijekom ljeta.

Tratinčice

Tratinčice su klasično vrtno cvijeće koje s dolaskom proljeća samo od sebe uspijeva na svim livadama i vrtovima.

Ako ih želite staviti u lonac kako biste unijeli malo veselja na svoj balkon, operacija je jednostavna: uzmite malo zemlje kako biste stvorili podlogu bogatu glinom i mekanu površinu te redovito zalijevajte. Tratinčicama je potrebno puno sunčeve svjetlosti, stoga držite svoj lonac na punom suncu, zaštićenom od vjetra, prenosi klik.

Uživajte u šarenim prizorima i mirisu cvijeća!


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh