Svaštara

SAVJETI NUTRICIONISTE: SAMO OVAKO RIŽA SMIJE DA SE PODGRIJAVA, U SUPROTNOM RIZIKUJETE DA DOBIJETE TROVANJE

Nije svejedno ni koliko dugo ga držite u frižideru!

Riža - Dnevnik.hr

Možda vam se čini da rižu možete dosta dugo da čuvate u frižideru, da ne spada u “rizične namirnice” poput španaća i mljevenog mesa. Ali nije tako.

Prema preporukama američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA), kada jednom skuvate rižu, najviše 3-4 dana smijete da je držite u frižideru, a u zamrzivaču (što se uopšte ne preporučuje jer gubi ukus), maksimalno tri do četiri mjeseca.

A kako se podgrijava?

Nutricionistkinja Beti Gold kaže da zapravo ovu namirnicu uopšte ne bi trebalo ponovo zagrijavati.

Podgrejana riža,, ako se to radi pogrešno, može da razvije bakteriju “Bacillus cereus” koja uzrokuje trovanje hranom – rekla je i preporučila nekoliko “bezbjednih” načina.
Da biste smanjili šanse za razvoj bakterija, rižu ohladite tako što ćete je podijeliti u plitke posude za hranu s poklopcem.
Napominje i da ovu namirnicu treba čuvati na temperaturi od 4 stepeni C ili nižoj, a ako je duže od dva sata stajala napolju – bacite je!

Kako se podgrijava u mikrotalasnoj?

Skinite poklopac s posude. Na svaku šoljicu riže dodajte 1 do 2 kašike vode. Poklopite i zagrijavajte u mikrotalalasnoj 3 do 4 minuta.

Kako se podgrijeva u tavi?

Prebacite tižu u tavu sa uljem i stalno miješajte na umerenoj vatri. Viljuškom razbijte sve grumenčiće i vodite računa da se svuda ravnomerno zagrije.

Kako se podgrijeva na pari?

Rižu prebacite u posudu u koji ste stavili 1 do 2 kašike putera ili ulja. Dodajte 1 do 2 kašike vode na svaku šoljicu riže i ostavite da se lagano kuha. Poklopite i povremeno promiješajte. Nakon što voda proključa, riža je zagrijana.

Kako podgrijati zamrznutu rižu?

Rižu u posudi poprskati kašikom, dvije vode po šoljici riže. Posudu prekrijte vlažnim papirnatim ubrusom i stavite u mikrotalasnu rernu na visoku temperaturu 1 do 3 minuta. Izvadite i lagano usitnite viljuškom, pa vratite u mikrotalasnu. prenosi hayat


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh