Svaštara

Evo kako da uštedite na grijanju: Genijalan trik

Režije su zbog porasta cijena energenata već sada skupe, a ljudi situaciju često pogoršavaju nemarnim pojačavanjem termostata, kažu stručnjaci. Međutim, postoje brojni trikovi kojima se može doći do, ne samo jeftinijeg, nego i učinkovitijeg grijanja.

Smanjite grijanje za stupanj
Naravno, nitko se ne bi trebao smrzavati u vlastitu domu ili biti prisiljen da odjene dodatan sloj odjeće. Ipak, nije nužno termostat postaviti na najvišu moguću temperaturu kako biste se osjećali ugodno.

Na primjer, njemačka savezna agencija za okoliš preporučuje da se sobe zagrijavaju na otprilike 20 Celzijevih stupnjeva tijekom dana.

Za kuhinju, gdje se toplina ionako stvara kuhanjem, uglavnom je dovoljno 18, a 17 stupnjeva je i više nego dovoljno za spavaće sobe. Naposljetku, kada su takve temperature na otvorenom u pravilu smo već u majicama kratkih rukava.

Sniženje temperature može vam uštedjeti novac. Prema neprofitnoj konzultantskoj tvrtki CO2online, troškovi grijanja smanjuju se u prosjeku za oko šest posto za svaki Celzijev stupanj.

Povremene stanke u grijanju također mogu napraviti razliku. Noću nije naodmet temperaturu sniziti za pet stupnjeva, a kada vas nema u kući možete je postaviti na 15 stupnjeva.

Nemojte prekrivati radijatore
Svi smo to iskusili. Grijanje je postavljeno na 20 stupnjeva, no kao da je mnogo hladnije od toga. U nekim okolnostima, moguće je da zaista i jest tako.

Prema inicijativi Wärme+, udruženju proizvođača opreme za grijanje, zavjese preko radijatora i namještaj ispred njih mogu biti prepreka za prijenos topline u prostoriji.

Ako su termostatski ventili prekriveni, ne mogu točno odrediti temperaturu u sobi te je stoga ne mogu ni ispravno regulirati.

Odzračivanje radijatora
Ako se radijator ne zagrijava ispravno, naročito u gornjem dijelu, pojačavanje termostata neće pomoći. To znači da u cijevima u radijatoru ima zraka, koji mora biti uklonjen procesom odzračivanja.

Kako biste to napravili, trebat će vam ključ kojim ćete otvoriti ventil na strani radijatora i ostaviti ga otvorenim dokle god voda ne počne istjecati. Ispod ventila možete staviti lavor kako biste zaštitili pod.

Ne pojačavajte grijanje ‘do kraja’ kad dođete kući

Pojačavate li termostat do kraja nakon što uđete u hladnu kuću? Nažalost, to neće ubrzati proces grijanja i moglo bi vas dodatno koštati.

To je zato što termostat samo upravlja konačnom temperaturom u sobi, ali ne i brzinom kojom će se postići. Ako postavite termostat na ‘pet’, prostoriji će trebati jednako vremena da se zagrije kao kad biste ga postavili na ‘tri’. A ako pojačate grijanje do kraja, radijator će mnogo duže, nepotrebno, grijati punom snagom.

Širom otvoreni prozori
Čak i tijekom zimskih dana, redovito prozračivanje prostorija nužno je kako bi se spriječilo stvaranje plijesni. Međutim, prozori ne bi dugo trebali biti otvoreni „na kip”. Takva vrsta ventilacije je neučinkovita jer propušta samo malu količinu zraka, a i vjerojatno će povećati račune za grijanje, tvrdi Zukunft Altbau, informacijska služba za obnovu starih zgrada. Ako predugo prozračujete, otići će toplina.

U međuvremenu, zidovi oko prozora se hlade, što dodatno izvlači toplinu iz prostorija. Stoga se predlaže da se sobe redovito prozračuju tako da se prozori širom otvore – zimi otprilike svaka dva sata na pet minuta.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh