Svaštara

Muškarci nakon prekida pate skoro kao i žene, a evo i zašto

S obzirom da postoji stigma te da je postavljeno da ‘muškarci ne plaču’ ili ‘muškarci nisu ranjivi’ oni se najčešće otvaraju preko interneta, anonimno tražeći podršku nakon prekida. Često su više sigurniji u vezu nego žene

Tuga - Ilustracija/Express.hr

Prekidi mogu uistinu slomiti žensko srce, ali studija koja je nedavno provedena tvrdi da bi muškarci nakon prekida mogli biti više slomljeni nego žene. Evo kakvi su muškarci nakon prekida, prema studiji.

Muškarci će vrlo vjerojatnije tražiti pomoć anonimno

Za prikupljanje podataka, znanstvenici su pregledali postove više od 184.000 ljudi na Redditu, posebno u zajednici s oznakom ‘veze’. Njihovi su nalazi otkrili da oko 55% korisnika koji su tražili pomoć za svoje ljubavne probleme bili muškarci, dok su samo oko 45% bile žene. Rezultati su također otkrili da je ‘bol u srcu’ najčešća tema u objavama. Na forumu se raspravljalo i o drugim temama poput vremena, osobnih kvaliteta, pitanja povjerenja i intimnosti. Istraživači vjeruju da je anonimnost na platformi pomogla muškarcima da slobodno izraze svoje emocije.

Jedan korisnik Reddita je napisao nešto o toj temi: ‘Momci ne bi trebali izražavati tugu ili biti izbezumljeni, tako da mi to obično držimo za sebe jer moramo. Nitko od naših prijatelja ne želi čuti kako se mi tužno osjećamo i da bismo voljeli da smo mogli učiniti stvari drugačije, itd.’

Time je samo rekao kako je Reddit (jer je anoniman) omogućio muškarcima da otvore svoju dušu.

Žene, s druge strane, češće traže pomoć licem u lice ili idu na terapiju.

Muškarci su skoro jednako emotivni kao i žene

Na temelju znanstvenih podataka tima, dečki su više raspravljali o temama koje pokrivaju bolove u srcu, spojeve, zabave i osobne kvalitete dok su dame više raspravljale o ‘maltretiranju’ u vezi, financijama, udaljenosti i kućanskim poslovima.

– Činjenica da su muškarci češće raspravljali o temi boli u srcu naglašava kako su muškarci skoro pa jednako emocionalno pogođeni problemima u vezi kao i žene – objašnjava glavna autorica studije Charlotte Entwistle.

Istraživači su također primijetili da je većina muškaraca tražila pomoć dok je problem još bio u ranoj fazi. Djevojke su, s druge strane, bile sklone tražiti pomoć kada je veza već bila ‘u banani’.

Muškarci su sigurniji u vezu nego žene

Žene na mreži su navodno koristile više ‘ja’ riječi i imale više negativnih emocija u svojim objavama. Istraživače je to navelo da vjeruju kako su dame bile u stanju privrženosti. To stanje karakterizira sumnja u samog sebe, što obično rezultira nesigurnošću i tjeskobom.

Muškarci su s druge strane, više koristili zamjenicu ‘mi’, zajedno s riječima pripadnosti i pozitivnim emocijama. Njih je karakteriziralo povjerenje i pozitivni osjećaji u vezi.

Međutim, također je važno napomenuti da su korisnici koji su identificirani s odbacivanjem stanja privrženosti – ili oni koji ne cijene odnose – uglavnom bili muškarci.

Istraživači se nadaju da će ovi nalazi ispraviti određenu negativnu stigmu o muškarcima.

Vodeći istraživač dr. Ryan Boyd vjeruje da je studija dovela u pitanje uobičajene ideje o rodnim razlikama kada su u pitanju heteroseksualni odnosi.

– Kada uklonite tradicionalnu društvenu stigmu prema muškarcima jer traže pomoć i dijele svoje emocije onda možete zaključiti da su muškarci skoro pa jednako emocionalni kao i žene i isto kao i žene traže pomoć i žele podijeliti svoje osjećaje – objasnio je, piše Brightside. prneosi 24sata


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh