Svaštara

IZBJEGNITE PADOVE: EVO KAKO DA VAM SE OBUĆA NE KLIŽE NA LEDU

Hodanje po ledu je pravi izazov, a naročito ukoliko nemate adekvatnu obuću.

Pad na zaleđenom snijegu - diez.md

Dobra vijest je da i za ovaj problem postoji rješenje.

Ukoliko još uvijek niste nabavili čizme koje se ne kližu po ledu, možete i od obuće koju imate napraviti adekvatnu za ovo vrijeme.

Da cipele ne bi klizile, đon treba da bude od materijala koji obezbjeđuje dobro prianjanje. To može biti obična ili termoplastična guma, ali i ovi trikovi mogu da pomognu:

Možete probati da napravite oblogu od superlijepka. Đon čizme namastite alkoholom nakon čega je cijelu površinu premažite ljepilom. Da bi se poboljšao efekat, ljepilo se može nanijeti još jednom, nakon što se prvi sloj osuši. Zatim se čizma stavlja u pijesak i dobro pritisne tako da se zrna zalijepe. Ne hodajte po stanu u takvim cipelama kako ne biste oštetili podove.

Silikonsko ljepilo je druga opcija. Donji dio đona mora biti tretiran velikim brusnim papirom, a zatim zamazan silikonskim ljepilom. Postupak se ponavlja dva puta, zatim se cipele suše dok se ljepilo potpuno ne stvrdne (oko 2 dana). prneosi “Novi“.

Ako spalite stare čarape ili hulahopke, one će se istopiti. Rezultat je viskozna, ljepljiva supstanca koja se nanosi kap po kap na đon.

Komadi flanela, zakrpa ili selotejpa zalijepljeni na dno đona pomoći će da se smanji klizanje. Da bi duže trajalo, cipele se moraju dobro oprati i osušiti prije ljepljenja. Ovaj metod je jednostavan i pristupačan, ali kratkotrajan. Poslije najviše dva dana, moraćete da stavljate komade tkanine ponovo, prenosi Stil.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh