Svaštara

Dva razloga zbog kojih vam se kosa prorjeđuje

Sve, od genetske predispozicije do spoljnih faktora kao što su stres, hormonska neravnoteža i nedostatak vitamina, može izazvati gubitak kose.

Vitamini su posebno ključni za održavanje opšteg zdravlja vašeg tijela, a zdravlje kose nije izuzetak.

Vitamin D je posebno važan za zdrav ciklus rasta kose jer svaki folikul dlake sadrži receptor za vitamin D. Nedostatak vitamina D jedan je od najčešćih nedostataka i razloga za gubitak kose kod muškaraca i žena, posebno tokom zime kada smo manje izloženi suncu.

Ali stručnjaci za kosu nas uvjeravaju da dobra ishrana i promjene načina života mogu pomoći u rješavanju bilo kakvih problema sa gubitkom kose uzrokovanih nedostatkom vitamina D.

Šta uzrokuje gubitak kose?
Vjeruje se da samo 30 minuta podnevne sunčeve svjetlosti dnevno ili 10 mikrograma vitamina D pomažu u izgradnji našeg imuniteta, jačanju kostiju i održavanju zdrave kose. Ali, prema Heart UK, jednoj od pet odraslih osoba u Velikoj Britaniji nedostaje vitamin D, posebno zimi kada ima manje dnevne svjetlosti.

Ovo ne samo da slabi imuni sistem, već i čini da kosa izgleda “mrtvo” i bez sjaja, što dovodi do većeg gubitka kose. Kada ima manje sunca, ljudi moraju da se oslone na dobijanje dnevne doze vitamina D iz hrane ili čak suplemenata. Karl Kristian, osnivač skandinavskog brenda za zdravlje i vellness, objasnio je: “Vitamin D je toliko važan jer se metaboliše u koži keratinocitima. Ovo su ćelije kože koje obrađuju keratin, protein u kosi, noktima i koži. Kada tijelo nema dovoljno vitamina D, keratinociti u folikulima dlake imaju problema da regulišu rast i opadanje kose.”

Savjeti za dobijanje više vitamina D i sprečavanje gubitka kose
Kristian je savjetovao da je ključ za zdravu, punu kosu zdravo vlasište. Za ovo moramo da gledamo dalje od naše uobičajene rutine pranja kose, objasnio je on. Rekao je da konzumiranje hrane poput masne ribe, crvenog mesa, jaja (naročito žumanca) može pomoći da povećate unos vitamina D.

Takođe govoreći o važnosti suplemenata, dodao je: “Zimi, posebno tokom prazničnog perioda, zdrava ishrana nije nužno na prvom mjestu dnevnog reda, tako da je uzimanje suplemenata odlična ideja. Postoji niz tableta koje možete izabrati.”

Još jedan savjet koji je dao je da masirate skalp svaki put kada perete kosu. Ovo pomaže u čišćenju masnoće i nakupljenih mrtvih ćelija kože, a takođe će pomoći u stimulisanju rasta dlake. Rekao je: “Nježno koristite vrhove prstiju, sa palčevima na mjestu gdje se spajaju glava i vrat i malim prstima uz čelo, da gurate kružnim pokretima, polako vršeći pritisak između korijena vaše kose”.

Gubitak kose nije uvijek uzrokovan nedostatkom vitamina D. To može biti i zbog nedostatka vitamina B12 koji se obično nalazi u životinjskim proizvodima ili zbog jedenja premalo proteina, zbog čega kosa postaje lomljiva i tanka. Ishrana koja se sastoji od nemasnog mesa, jaja, masne ribe, nemasnog sira, kinoe, orašastih plodova i tofua može pomoći u rješavanju nedostatka proteina, dok je najbolje tražiti hranu obogaćenu vitaminom B12 i uzimati suplemente, posebno ako ste vegetarijanac ili vegan, piše Magazin Novosti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh