Svaštara

JEDAN PUNJAČ DA IH SVE OKUPI Brisel dogovorio: Cijela EU imaće isti kabal za mobitele i tablete, Apple se protivi

Većina telefona koji se danas prodaju imaju iste mikro-USB priključke za punjenje, ali ne i Apple Iphone.

Punjač za mobitel - tportal.hr

Države članice EU dogovorile su danas zajednički stav o jedinstvenom punjaču za elektronske uređaje, na osnovu kog će pregovarati sa Evropskim parlamentom o konačnom tekstu zakona.

Evropska komisija je 23. septembra prošle godine predložila rešenje za punjenje elektronskih uređaja poput mobilnog telefona i tableta, koji bi svi trebalo da imaju USB ulazni port tipa C, što je ključni korak za konačno uvođenje univerzalnog punjača.

Komisija je predložila izmenu direktive na osnovu koje bi USB tipa C trebalo da postane standardni priključak za punjenje pametnih telefona, tableta, kamera, slušalica, prenosnih zvučnika i ručnih konzola za video igre, piše Hina.

Jedinstveni priključak USB-C omogućiće potrošačima da pune uređaje istim USB-C punjačem, nezavisno od marke uređaja.

U predlogu se predviđa prodaja punjača odvojeno od uređaja, što znači da novi punjač neće nužno biti uključen pri kupovini novog uređaja. Time bi trebalo da se smanji količina elektronskog otpada a i uštedi novac potrošačima.

Prema procenama Komisije, potrošači u EU-u bi mogli da uštede 250 miliona evra godišnje koje troše na nepotrebnu kupovinu punjača. To bi takođe trebalo da smanji količinu elektronskog otpada za oko hiljadu tona godišnje.

Komisija još od 2009. pokušava da rešiti problem jedinstvenog punjača, što je dovelo do toga da sada imamo tri umesto tridesetak različitih punjača za uređaje.

Najveći otpor prema univerzalnom punjaču već godinama dolazi od američkog proizvođača Epla.

Većina telefona koji se danas prodaju koriste mikro-USB punjač ali ne i Eplov ajfon koji ne može da se napuni punjačen za androide.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh