Svaštara

DA LI ZNATE DA NEKE ČAJEVE TREBA UZIMATI SAMO JEDNA KRVNA GRUPA? EVO ŠTA JE SA VAŠOM

Đumbir, crni i zeleni čaj postali su veoma popularni i često se koriste, a stručnjaci upozoravaju da sigurno ne postižu kod svih isti efekat.

caj aura

Baš zbog toga preporučuju da bar što se čajeva tiče imaju u vidu svoju krvnu grupu.

Krvna grupa O

Osobe koje imaju ovu krvnu grupu su “mesni” tipovi i trebalo bi da izbjegavaju mlijeko i gluten. Oni imaju enzime koji lako vare izrazito jaku hranu, iznutrice i meso i druge namirnice životinjskog porijekla. S druge strane, nedostaju im enzimi za varenje žita, pa im se ne savjetuje istovremena upotreba hljeba i mesa, jer to dovodi do zastoja u varenju. Iako se dobro nose sa stresom, muči ih želudačna kiselina.

ODGOVARAJU čajevi na bazi đumbira, ženšena, zelenog čaja, peršuna, šipurka, cvijet lipe, maslačak.

NE ODGOVARAJU čajevi od aloje, kantariona, podbela, kukuruzne svile.

Krvna grupa A

Osobe sa ovom krvnom grupom su vrlo emotivne, živahne s izrazito jakim temperamentom, sklone stresu i imaju trajno visoke vrednosti kortizola, hormona stresa. Ovoj grupi se preporučuje fitoterapija koja će ih smiriti i “ohladiti”, pomoći njihovoj slaboj sluzokoži i preduprediti sklonosti prehladama.

ODGOVARAJU čajevi od jasmina, nevena i majčine dušice, šipurka, kantariona.

NE ODGOVARAJU čajevi od kukuruzne svile, crvene djeteline, rabarbare.

Fitoterapija je metoda liječenja koja se zasniva na upotrebi ljekovitog bilja. Riječ fitoterapija potiče od grčkih reči phyton – biljka i therapeia – liječiti, tretirati, i znači liječenje biljem. Fitoterapija se zasniva na tradicionalnoj upotrebi ljekovite biljke u nekom narodu.

Krvna grupa B

Osobe sa ovom krvnom grupom su tihe, mirne, povučene. U ishrani rado koriste mlijeko i mliječne proizvode. Imaju otporan probavni sistem, ali slabu odbranu od bakterija, prije svega ešerihije koli.

ODGOVARAJU čajevi od zove, zeleni, od peršuna, maslačka, metvice, timijana, majčine dušice, list breze.

NE ODGOVARAJU crvena detelina, kajsijin list, lipov cvijet, podbel, rusomača, divizma.

Krvna grupa AB

Osobe sa ovom grupom uzimaju i najgore i najbolje osobine od prethodne dvije krvne grupe, pa im se preporučuje najširi set ljekovitih bilja.

Ljudi sa ovom krvnom grupom su intuitivni, nisu skloni stresu, ali imaju smanjen libido. Trebalo bi da se fokusiraju na posebne vrste zelenog čaja, kao i na mentu, božur, sandalovinu. Za muškarce s ovom krvnom grupom posebno se preporučuje mješavina koprive i mente.

ODGOVARA čaj od čička, kamilice, sladića, zeleni, nane, đumbira, jagodinog lista, kamilica.

NE ODGOVARAJU čajevi od aloje, crvene djeteline, divizme, lipov cvijet, sjena, rusomača, kukuruzna svila, hmelj. prenosi hayat


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh