Svaštara

DVIJE NAMIRNICE SU OPASNE PO VAŠU JETRU: A, JEDETE IH NON-STOP!

Nova studija koja je objavljena u žurnalu “Klinička ishrana”, ukazuje da bolest masne jetre može da nastane kao posljedica unosa crvenog mesa.

Bol u stomaku - Twitter

Bolest masne jetre ima dva oblika, jedan pogađa ljude koji preterano konzumiraju alkohol, ali drugi oblik može da se javi i kod ljudi koji ne piju. Dakle, ishrana je glavni krivac koji dovodi do nastanka bolesti koja može da nema ni simptome.

Bolest masne jetre izazvana mimo alkohola dovodi do taloženja masnoća i ometanje njenog normalnog funkcinosanja.

Tokom istražiavnja učestvovalo je čak 78.000 žena, da bi shvatili da su one koje su samo jednom sedmično jele crveno meso imale manji rizik od nastanka ove bolesti.

Nutricionisti i ljekari upozoravaju i da nije svejedno u kom obliku konzumirate meso. Svježe meso nosi manji rizik od obrađivanog kao što su suhomesnate prerađevine.

Potrebno je još studija kako bi se utvrdila tačna veza između crvenog mesa, mesnih prerađevina i bolesti jetre. Ali svima bih savjetovala da jedu više biljnih proteina, manje rafinisanih ugljenih hidrata i da meso tretiraju kao kolač – da ga pojedu samo s vremena na vrijeme – rekla je dijetetičarka Kristin Kirkpatrik.

U suhomesnatim prerađevinama se nalazi niz štetnih materija koje loše utiču na naš imuni sistem.

Bolest masne jetre ne daje nikakve simptome dok ne uznapreduje, tako da su neophodne redovne kontrole kod ljekara. prneosi “Hayat“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh