Svaštara

OVE NAMIRNICE “LIJEČE” GLAVOBOLJU I MAMURLUK KAO OD ŠALE: Jedna je ubjedljivo najbolja, a NIŠTA NE KOŠTA

Ako ste pretjerali sa alk.oholom ovih dana i muči vas glavobolja, rješenje za ovaj problem mogu da budu namirnice koje pomažu da se riešite mamurluka i njegovih simptoma…

Glavobolja - ordinacija.hr

Ruska nutricionistkinja Ljudmila Denisenko otkrila je tri namirnice koje čina čuda kada glava zaboli. Riječ je o “običnoj” vodi, krompiru, bademima, ali i nekim skemenkama.

Po njoj, jedan od najjednostavnijih lijekova za glavobolju je “čista”, negazirana voda:

“Prvo, voda je prvi lijek za mamurluk, a drugo, hronična dehidracija može da izazove razne bolove, uključujući i glavobolju. Zato, ako niste počeli da pijete 1,5-2 litra vode svaki dan, onda je Nova godina odlično vrijeme za započnite ovu zdravu naviku.”

Nutricionistkinja je napomenula i da hronična dehidracija dovodi, između ostalog, do kolitisa i pratećeg zatvora, migrene i bolova u donjem delu leđa. Osim toga, dr Ljudmila savetuje za glavobolju da se jedu pečeni krompiri sa korom, semenke bundeve i bademi. Od pomoći je i masna riba, poput haringe, skuše i sardina:

“Omega-3 masne kiseline koje se nalaze u masnoj ribi su antiinflamatorne i zato pomažu u smanjenju učestalosti i težine napada hronične glavobolje”, kaže.

Nutricionistkinja je takođe savetovala onima koji pate od glavobolje da piju čaj od đumbira, koji ima antiinflamatorna i antihistaminska svojstva, kao i da jelima dodaju kajenski biber. prneosi “Novi“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh