Svaštara

Progone ga utjerivači dugova, prijete, a dug stalno raste: Platio Addiko banci sve obaveze, ali muke nisu prestale…

– Ja sam od Addiko banke dobio potvrdu da sam izmirio obaveze, međutim, neko je moje podatke proslijedio agenciji McGrath&Arthur i oni su počeli da me zovu, šalju SMS poruke i upozoravaju na dugovanja. Počelo je sa navodnih 400 KM duga, pa raslo na 986 KM, a bojim se kako su krenuli da će to porasti na 50.000 KM – priča uznemireni građanin

Radenko Kojadinović, s mjestom prebivališta u Brčko distriktu, javio se prije nekoliko dana Novinskoj agenciji Patria povodom teksta koji je ovaj medij objavio još prije skoro godinu dana.

– Zovem vas jer su me stigle baš te muke – bile su prve Radenkove riječi dok je čitao tekst “MCGRATH & ARTHUR UTJERUJE ZA CVAJU Država šuplja, a građani servirani stranim lihvarima i kamatarima”.

– Sada meni šalju poruke i traže da platim neke rate za kredit koji sam platio. Imam potvrdu od Addiko banke, bivše Hypo banke, kod koje sam imao kredit u Švicarcima u iznosu od 20 i nešto hiljada KM. Prvo sam preživio muke svih onih građana s tim kreditima, pa sam doživio udar i teško zdravstveno oštećenje, pronašli su me u kancelariji, sav sam bio krvav. Onda su rate koje su išle po trajnom nalogu za taj kredit negdje isparile i banka je odlučila da traži ponovne uplate – govori Kojadinović u jednom dahu.

Međutim, prisjeća se da je banka na kraju ponudila dogovor i da je uplatio 4.600 KM.

– Ja sam od Addiko banke dobio potvrdu da sam izmirio obaveze, međutim, neko je moje podatke proslijedio agenciji McGrath&Arthur i oni su počeli da me zovu, šalju SMS poruke i upozoravaju na dugovanja. Počelo je sa navodnih 400 KM duga, pa raslo na 986 KM, a bojim se kako su krenuli da će to porasti na 50.000 KM. Kontaktirao sam ispostavu Addiko banke ovdje u Brčkom i dogovorio sastanak s direktorom, a do njega iz opravdanih razloga još nije došlo, no direktor je obećao da ćemo se sresti i provjeriti ko je poslao i otkud agenciji MCGrath moji podaci – govori Kojadinović za Patriju, dodajući da mu je porodica već dovoljno rasturena i zdravstveno uništena te da će ovaj put učiniti sve da iskoristi zakone u svoju zaštitu.

Tim putem je i krenuo, te kontaktirao Agenciju za zaštitu ličnih podataka, gdje mu je rečeno da pita po kojem osnovu su dati njegovi podaci i ko ih je uopće dao.

– Ukazali su mi na članove 24. i 25. Zakona o zaštiti ličnih podataka. Istovremeno, kontaktirao sam i Agenciju za bankarstvo i raspitivao se o MCGrath, a tamo mi je rečeno da oni ne znaju za tu agenciju. MCGrath je u međuvremenu nastavio zvati i pisati SMS, uvijek su to neke djevojke i žene. Dnevno promijene po nekoliko brojeva, čas zovu sa fiksnog, ja blokiram, oni onda počnu slati poruke sa nekih brojeva mobitela. Sve je ovo postalo jedna noćna mora – priča Radenko.

Kojadinović je redakciji Patrije ustupio i printscreen SMS poruka iz agencije MCGrath&Arthur, u kojem traže da uplati 986 KM, a više detalja možete pogledati ovdje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh