Svaštara

SAVJETI ZA PRAVILNO PRANJE FARMERKI

Farmerke, a posebno one tamnije, vremenom potpuno izblijede i izgube boju. Za to je najodgovornije neadekvatno pranje.

Farmerke - Ekskluziva.ba

SO KAO FIKSATOR BOJE
Prije pranja farmerki, posebno onih tamnijih koje mogu da ofarbaju i drugi veš, preporučuje se da ih ubacite u lavor sa hladnom vodom, u koju ste nasuli puno soli.

Ostavite ih tako da odstoje oko sat vremena, pa ih potom operite u veš mašini. Nakon ovog postupka, farmerke neće puštati boju jer so djeluje kao fiksator boje.

NOVE FARMERKE
Nove farmerke najčešće mogu da ofarbaju drugi veš. Zbog toga je potrebno da im fiksirate boju, ali ovoga puta sirćetom.

Jednu šoljicu alkoholnog sirćeta sipajte u pregradu za deterdžent, a u mašinu ubacite samo nove farmerke. Operite ih na minimalnoj temperaturi, i brzom pranju bez dodavanja deterdženta i omekšivača.

PRAVILNO PRANJE
Važno je znati da prije pranja u veš mašini farmerke uvijek treba izvrnuti naopako, odnosno okrenuti naličje. Takođe, nikad ih ne treba prati u toploj vodi jer topla voda brže ispira boju.

Takođe, izbjegavajte sušenje farmerki u mašini za sušenje veša, jer toplota može uticati na to da brže izblijede. prneosi “Hayat“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh