Svaštara

Tip laserom ometao avione: “Unuka nije mogla spavati, spreman sam na zatvor”

TOMISLAV Govorčin, 54-godišnjak s Iža, htio je zaustaviti svakodnevna niska nadlijetanja aviona Pilatus na kojima vježbaju vojni piloti iz baze Zemunik, pa je laser usmjerio prema kabini aviona i tako ih ometao. I to tri puta.

Naravno, piloti su ga prijavili pa mu je policija pokucala na vrata. Mnogi na otoku ga podržavaju, ali vojska i dalje ne namjerava promijeniti svoju rutu uvježbavanja.

Za RTL Direkt je ispričao svoju stranu priče.

“Taj laser košta 50 kuna, njegov domet je tisuću metara uvrh glave, ako i toliko. A njihova priča je da lete na 5-6 tisuća metara, pa tko bi ih vidio? To je aviončić mali, da leti na toj visini, nit’ bi ga tko čuo ni vidio. Dođu nam na 500 do 1000 metara iznad glave”, požalio se Govorčin.

Iz MORH-a za Direkt nisu precizirali na kojoj minimalnoj visini je dozvoljeno letjeti, ali rekli su da se “svi letovi zrakoplova HRZ-a obavljaju u skladu s propisanim procedurama leta, odobrenim zračnim putevima i zonama Hrvatske kontrole zračne plovidbe i uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera”. Ižanima ipak smeta buka višesatnih lupinga i ostalih manevara.

Ljudi se žale na buku
“Često primjećujen to. A prave dosta veliku buku”, požalio se i Ižanin Ljubo Orović.

“Ti i u svom miru, bereš masline, slušaš pticu kako piva i sad ti on odjednom ‘zzviju, zvijuuu’. Kanaderi su ovdje non-stop. Dobro, kanader ima opravdanje, oni su stvarno korisni. Ali ovdje u ovom kanalu, između jedrilica, oni bez problema rade svoje pokuse, a imaš prostora, brate mili, di nema nigdi nikoga”, smatra Miroslav Marelić.

Kaže da su probali legalnim putem
Govorčin kaže da su najprije pokušali legalnim putem tražiti da se vježbe premjeste iznad nenaseljenog dijela otoka, koji je dug oko 10-ak kilometara.

Podigli su kaznenu prijavu protiv MORH-a, peticiju poslali pučkoj pravobraniteljici, pisali bivšoj vrhovnoj zapovjednici i njezinom sadašnjem nasljedniku, ali odgovor nisu dobili.

“Znate da su pali u Biljanima u zimu, da su skoro ubili ljude i tako. Mislim da nije samo stvar buke nego i osjećaj nesigurnosti jer ako vi stojite ispod njega, jer ako znate, koja je to logika da i dalje lete ljudima iznad glave?” pita se Govorčin.

“Ja sam spreman i na zatvor i na sve”
Bivšem branitelju i ratnom vojnom invalidu sada prijeti kazna od pola godine do pet godina zatvora. Jedan od razloga zbog kojih je ometao avione je njegova unuka.

“Imala je mjesec dana, nije mogla spavati od toga jer su je ti aviončići budili. Ja sam spreman i na zatvor i na sve. I vjerujte mi, borit ću se. Borio sam se i za ovu ludu državu”, kaže.

U Hrvatskoj se godišnje bilježi 20-ak ometanja aviona laserom, uglavnom u zoni aerodroma dok su avioni u niskom letu. I sve te slučajeve prate u krovnoj agenciji. Kažu, laser nije nimalo bezopasan.

“Jasno da ometa. Kada laser osvijetli pilotsku kabinu, onda to zaslijepi pilote. To unutra sve bliješti i u tom nekom kratkom vremenu pilot praktički ne vidi. Jasno da ometa. Međutim, za sada nemamo nekakve spoznaje da je zbog ometanja laserom došlo do nekakvih katastrofalnih situacija”, objašnjava Danko Petrin, glavni istražitelj zrakoplovnih nesreća AIN.

Zbog svoje “protuzračne obrane” od 50-ak kuna Tomislav je zaradio kaznenu prijavu za dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom. Zadovoljan je jer se barem zbog njegove borbe za problem otoka nevelike čulo, pa se nada da će se sada sve brže riješiti i preusmjeriti trenažni letovi što dalje od Iža.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh