Svaštara

Trikovi za čuvanje krompira da dulje traje

Osim što se može pripremiti na razne načine, za razliku od većine proizvoda može se čuvati sedmicama ili čak mjesecima. Iako je krompir općenito poprilično otporan, postoje ispravni i krivi načini za njegovo skladištenje.

Krompir - TrebinjeLive.com

Bez obzira imate li crvenkaste, gurmanske ili slatke krompire, sve vrste treba pohraniti na način koji je predstavljen u nastavku teksta kako bi dobili najduži mogući rok trajanja.

Koliko traje krompir?
Rok trajanja krompira doista ovisi o tome kako je pohranjen. Svježi krompir bez mrlja koji se čuva u idealnim uvjetima može se čuvati i do nekoliko mjeseci.

Ako se krompir čuva na temperaturi iznad 12°C stupnjeva, brže će se dehidrirati što će smanjiti njegov rok trajanja. Čak i pod manje idealnim uvjetima, krompir može izdržati nekoliko sedmica.

Najbolji način skladištenja krompira
Slijedite ovih pet savjeta kako biste pravilno pohranili krompir:

Birajte dobar krompir. “Skladištenje krompira počinje u supermarketu”, kaže Frank Muir, predsjednik i izvršni direktor Komisije za krompir u Idahu. Potražite krompir bez mrlja, bez posjekotina, tamnih mrlja ili mekih udubina. Krompir bi trebao imati ujednačenu teksturu kože s minimalnim, plitkim rupama i bez zelene boje. Krompir s mrljama se brže kvari u skladištenju.

Neka bude suh. Iako bi moglo biti primamljivo isprati prašnjave krompire prije skladištenja, oduprite se tom porivu. Vlaga se lako može uhvatiti na kožicu krompira i stvoriti previše vlažno okruženje, što uzrokuje miris plijesni i brže starenje. Muir preporučuje da ih “pohranite takve kakvi jesu i operete ih samo kada su spremni za korištenje”, piše 24sata.

Stavite ih u košaru ili vrećicu. Još jedna tajna za očuvanje svježine krompira je pravilna cirkulacija zraka. Naime, krompiri se često prodaju u mrežastoj vrećici koja omogućuje ulazak i izlazak zraka. U tom slučaju ih možete ostaviti pohranjene u toj vrećici. Inače, Muir preporučuje stavljanje krompira u ‘dobro prozračenu košaru ili zdjelu kako bi zrak cirkulirao oko njih’. Otvorena papirna vrećica je također korisna ako nemate ništa drugo pri ruci.

Pronađite hladno, tamno mjesto. Krompir se uzgaja u podzemlju i vole da su uvjeti što bliži takvima – tamni i hladni. Optimalna temperatura za skladištenje krompira je između 7°C i 12°C stupnjeva tako da je podrum idealan. Ako nemate hladan podrum, držite krompir na najmračnijem i najhladnijem mjestu. Muir kaže da je idealno rješenje “ostava koja nije ni blizu izvora topline kao što su mjesta u blizini štednjaka ili perilice posuđa. Također će poslužiti i ormar ili čak garaža tijekom određenih mjeseci u godini”. Bez obzira na sve, ne čuvajte krompir u hladnjaku.

Rotirajte zalihu. Svaki put kada posegnete za krompirom, provjerite zalihu i okrenite je kako biste spriječili stvaranje modrica. Provjerite ima li krompira koji se počinje kvariti i potrošite ih te stavite novije krumpire na dno.

Ne stavljajte krompir u hladnjak
Čuvanje krompira u hladnjaku nije nikako dopušteno.

“Kada se krompir previše ohladi, njegov se sadržaj škroba pretvara u šećer te se tako stvara krompir slađeg okusa i mijenja se njegovo ponašanje pri kuhanju”, kaže Muir.

Čak i ako je vaš dom previše topao za idealno pohranjivanje krompira, bolje ćete rezultate postići ako ga stavite na najhladnije i najtamnije mjesto koje možete pronaći nego ako ga stavite za hladnjak.

Pretvorba škroba u šećer je također razlog zašto se sirovi krompir ne smrzavaju baš najbolje. Ako želite koristiti zamrzivač za dugotrajno skladištenje, narežite ga ili nasjeckajte i blanširajte prije zamrzavanja za najbolje rezultate. Prije zamrzavanja pustite krompir da se potpuno ocijedi i upotrijebite ga u roku od nekoliko mjeseci, prenosi 24sata.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh