Svaštara

NAJNOVIJA VREMENSKA PROGNOZA OTKRIVA KADA ĆE PASTI SNIJEG: Narednih dana hladno, a evo kakvo će vrijeme biti do kraja mjeseca

Profesor geografije Marko Čubrilo objavio je najnoviju vremensku prognozu koja pokazuje da će narednih dana biti malo hladnije u košavskom području, dok će duž jadrana biti vetroviti.

Poledica - Vijesti.ba

Oko 21. novembra na kratko će otopliti, a zatim je moguće zahlađenje koje bi snijeg moglo donijeti i nizijama regiona.

Objašnjava da će danas ciklon nad Sredozemljem uticati na vrijeme nad jugom i jugozapadom regiona gde će i dalje ponegdje biti kiše i pljuskova, posebno uz obalu Jadrana. Nad ostalim predjelima biće suho, ponegdje na zapadu tmurno i maglovito, dok će u košavskom području biti pojačanog, jugoistočnog vjetra. Biće relativno toplo uz dnevni maksimum od 8 do 16 stepeni.

Sutra i u utorak uglavnom suvo ali uz umerenu oblačnost, i malo hladnije, posebno u utorak kada će se maksimumi kretati od 6 do 13, a nad istokom Srbije oko 4 stepena. Pojačan jugoistočni vjetar će večeras i sutra prije podne prvo na kratko oslabiti, a od sutra poslije podne do srijede poslije podne biti vrlo jak, na udare i olujan, dok će duž Jadrana od sutra uveče do srede takođe biti vjetrovito, duž severnog Jadrana biće jake bure, a duž srednjeg i južnog jakog istočnog vjetra ili juga. Od srijede poslije podne košava će oslabiti jer će polje anticiklona nad istokom Evrope slabiti i u četvtak tokom dana će se svojom glavninom sjevernije od nas premještati hladan front koji će donijeti naoblačenje, ponegdje uz kišu, dok će ijverovatno biti samo preko 900 mnv i neće biti obilan, piše Čubrilo. Vetar u okretanju na sjeverozapadni smjer, a dnevni maksimum od 6 do 12 stepeni Celzijusa, što je u okvirima prosjeka za ovaj dio godine.

U petak naredne nedelje jutro hladno, ponegdje uz slab mraz, a tokom dana promenjljivo oblačno i uglavnom suho, samo na jugoistoku regiona prije podne moguće slabe padavine. Vjetar severozapadni, krajem dana zapadni i jugozapadni. Jutarnji minimum od -1 do 6 stepeni Celzijusa,a dnevni maksimum od 7 do 12 stepeni.

Oko 20. u mjesecu se računa na pozicioniranje jezgra anticiklona nad Veliku Britaniju, dok će se nad istokom Skandinavije i zemljama Baltika razvijati jak ciklon čiji će se hladan front premještati na jugoistok. Oko 21. novembra ispred tog fronta nad našim dijelom Evrope bi usledilo pokretanje osjetno toplijeg, jugozapadnog, strujanja te bi uz suho vrijeme maksimumi ponegdje bili i oko 15 stepeni Celzijusa, dok bi zatim uslijedilo premještanje hladnog fronta uz padavine i jače zahlađenje, navodi Čubrilo na Fejsbuku.

Trenutno signal na ansamble članovima oba modela ide ka trendu moguće pojave snega i u nizijama regiona, posebno poslije 24. novembra ali u koliko do toga i dođe ne treba očekivati neku “sibirsku” hladnoću, temperature bi svakako bile ispod proseka, a u nizijama bi se mogao formirati manji snježni pokrivač, dok bi na planinama bilo obilnijeg snega.

Za sada dugoročan trend ide ka relativno hladnom kraju ovog i početku narednog mjeseca, ali riječ je o jako udaljenom terminu i mnogo toga će zavisiti od postavljanja anticiklona oko 22. novembra. Za sada je to nešto što svakako vrijedi pratiti, jer bi sam kraj mjeseca, osim planinama, prvi snijeg mogao donijeti i u nizije regiona. Do tada vrijeme tipično jesenje, narednih dana malo hladnije ali suho, oko 18. novembra prolazne padavine. prneosi “Novi“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh