Svaštara

IVANA I GORAN SRETNI U 6 KVADRATA: Žive, rade, uživaju, putuju, a evo kako su se smjestili i sve opremili

Ivana i Goran su bračni par iz Novog Sada, vole da putuju,

Razmišljali su kako da ostvare svoje snove – da proputuju, ali jeftino pa su pre par godina kupili kombi star 19 godina, koji su “prekomponovali” u pokretni životni prostor od 6 kvadrata kojim putuju, zimuju, letuju, ali odatle i rade jer su im zanimanja takva da mogu da posluju i na daljinu. U njemu imaju sve – krevet, radni prostor, kupatilo i kuhinju.

View this post on Instagram

A post shared by dva_ranca_beg_iz_kanca (@dva_ranca_beg_iz_kanca)


Bude se uz najlepše prizore, nekad mora, nekad planina, zelenila, konja koji galopiraju livadama.

Na Instagramu ih prati više od 12.000 istomišljenika i ljubitelja putovanja. Jeste lepo, ali nije uvek lako, kažu na Instagramu.

View this post on Instagram

A post shared by dva_ranca_beg_iz_kanca (@dva_ranca_beg_iz_kanca)

Goran u jednom postu navodi ui da nešto od onoga što treba da se radi, čak i svakodnevno, tokom ovakvih putovanja jeste sledeće: – popeti se na krov, obrisati solarni panel – napuniti kanistere sa vodom – isprazniti otpadnu vodu – usisati i brisati prašinu – spremati klopu ako nećete svakodnevno u restoran – čišćenje hemijskog wc-a – pražnjenje otpadne vode – navići se na ograničene resurse (vodu i struju) – biti spreman da će se desiti neki kvar jer to je sastavni dio puta.

U jednom postu napisali su i sledeće: Jednom krenemo, stanemo gde nam se svidi, ostanemo koliko nas drži mesto i teramo dalje po planu, van plana i kako nam se putevi otvore. Srećemo ljude planski, neplanski i ništa nije slučajno, ko se kreće taj se i sreće. Ovaj pokret i nomadluk nam odgovara. Kad je toplo idemo u hladnije krajeve, kad se smrznemo idemo tamo gde greje i tako u krug. Zahvalni smo zato što možemo tako.

Goran je avanturistima otkrio i da je oduvek maštao o kamperu: Kao mali bio sam fasciniran kamperima i slobodom koju oni pružaju. U neko klinačko vreme na pitanje “šta bi radio da dobiješ na lotu” moj odgovor je bio “kupio bih kampera i putovao po svetu”. To se nije promenilo ni do danas. Uvek sam maštao o tome, a na početku veze svoju fascinaciju prema ovom vidu putovanja podelio sa Ivanom.

Ispričao je i kako im je bilo prve večeri na točkovima…

– Prvu noć je bilo čudno, udobno, ali opet ne sasvim prijatno spavati na nekom parkingu. Druge noći smo našli odlično mesto u prirodi, ali nismo mogli da uživamo u njemu jer smo žurili kod majstora za kombi u Sarajevo. Treću noć smo otišli na sjajan vidikovac iznad Pala kod našeg drugara Vladana. Sa nestrpljenjem smo iščekivali izlazak sunca, ali je jak vetar sve pokvario, zeznuo nam zadnja vrata i oterao sa vidikovca bez uživanja. Premestili smo se u grad, ali nas je stigao ludački pljusak praćen gradom. Te prve tri noći su bile vatreno krštenje, ali nakon toga smo shvatili da uvek može biti nekih malih pehova, ali i neverovatnih pogleda, čistog vazduha, novih izazova. Sve su to nova iskustva koja nas oblikuju, koja nam život čine zanimljivijim, poručio je Goran.

Kurir


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh