Svaštara

Obilježena 28. godišnjica rušenja Starog mosta

VIše stotina građana Mostara okupilo se danas na Starom mostu, na 28. godišnjicu rušenja najvrijednijeg simbola kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine. Simbolično, u 10:16 sati kada je srušen most, što su zabilježile dvije video kamere, prisutni su u Neretvu bacili karanfile, a tradicionalno je izveden i skok bez aplauza.

stari most / PR - Haber.ba

Deveti novembarski dan 1993. za legendarnog skakača Lorensa Listu je, kaže, najtužniji dan u ovom gradu, jer je Mostar bio ostao bez svog simbola.

– Djeca moraju znati ko je to uradio i zbog čega. Nadam se da se to više nikad neće ponoviti. I za mene lično je taj dan bio najtužniji. Bio sam u ratu ovdje i dobro pamtim sve to. Kasnije sam imao veliku čast skakati na otvaranju obnovljenog Starog mosta i to je bio jedan od najsretnijih dana u mom životu, rekao je Listo.
I ovog puta na Starom mostu se okupio veliki broj mladih i djece. Mostarski osnovci u školi uče o historiji Starog mosta i barbarskom činu rušenja. Također, godišnjicu su obilježili i u Fudbalskom klubu Velež, čiji su članovi stručnog štaba i igrači također prisustvovali današnjem obilježavanju.

Stari most je srušen granatiranjem Hrvatskog vijeća obrane (HVO) 9. novembra 1993. godine, a s njim i cijela stara jezgra Mostara uključujući i nekoliko džamija, medresu i hamam. Granatiranje je trajalo više dana, a intezivirano je 8. novembra.

Stari most / PR – Haber.ba


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh