Svaštara

ŽUTI ZUBI – 6 načina kako ih se riješiti

Žuti zubi, posebno s godinama, mogu biti jedan od razloga zašto se ljudi prestaju smijati širokim osmijehom. Kako se vanjska caklina troši, žućkasti dentin postaje sve vidljiviji. Promjene u boji zuba mogu biti suptilne i događati se postupno. Donosimo nekoliko načina kako se riješiti žutih zubi.

Zubi - Infosavjetnik.com

Budite oprezni s izbjeljivanjem zubi kod kuće, jer ako se proizvodi koriste pogrešno ili predugo, možete ih oštetiti. Može doći do pretjeranog trošenja cakline, što bi moglo dovesti do karijesa.

Žuti zubi – kako ih se riješiti kod kuće?
Evo šest prirodnih mogućnosti za uklanjanje žutih zubi.

Možda je najbolje odabrati nekoliko tretmana i mijenjati ih tijekom tjedna, kako biste pronašli rješenje koje vam najbolje odgovara.

1. Pranje zubi
Vaš prvi korak trebao bi biti češće i pravilnije pranje zubi. Posebno je važno da operete zube nakon konzumiranja hrane i pića koja mogu dovesti do žutih zubi.

Međutim, budite oprezni s četkanjem odmah nakon konzumiranja kisele hrane i pića, kako ne bi došlo do erozije.

Perite zube najmanje dva puta dnevno po 2 minute. Kružnim pokretima nježno četkajte zube kako biste bili sigurni da štitite desni.

Korištenje električne četkice za zube također može biti učinkovitije u uklanjanju površinskih mrlja.

2. Soda bikarbona i vodikov peroksid
Pasta za zube od sode bikarbone i vodikovog peroksida uklanja nakupine naslaga i bakterija kako bi se riješili mrlja.

Kako biste napravili pastu pomiješajte 1 žlicu sode bikarbone s 2 žlice vodikovog peroksida. Nakon četkanja temeljito isperite usta vodom, a isti omjer sastojaka možete koristiti i za ispiranje usta.

3. Metoda izvlačenja kokosovim uljem
Izvlačenjem kokosovim uljem uklanja se plak i bakterije iz usta, što pomaže izbjeljivanju zubi. Uvijek kupujte visokokvalitetno organsko ulje koje ne sadrži štetne sastojke.

Za ovu metodu stavite 1 žlicu kokosovog ulja u usta i mućkajte ga između zubi, jezika, oko zubnog mesa. Kokosovo ulje je čvrsto na sobnoj temperaturi, pa ćete možda trebati pričekati nekoliko sekundi da se otopi. Nastavite ispirati usta uljem 15-20 minuta, dok ne postane slično mlijeku.

Zatim ispljunite. Pazite da kokosovo ulje ispljunete u zahod ili kantu za smeće, jer bi se moglo vratiti u čvrsti oblik u odvodnim cijevima i prouzrokovati začepljenje.
Isperite usta toplom vodom i operite zube.

Kokosovo ulje također sadrži puno laurinske kiseline, koja je poznata po svojoj sposobnosti smanjenja upala i ubijanja bakterija. Nekoliko studija pokazalo je da svakodnevno izvlačenje ulja smanjuje bakterije u ustima, naslage i gingivitis.

6. Korice limuna, naranče ili banane
Neki tvrde da će trljanje kora limuna, naranče ili banane naše zube učiniti bjeljima.
Lagano trljajte korice voća na zubima oko 2 minute. Svakako temeljito isperite usta i operite zube.

Budite oprezni kada koristite ovu strategiju jer je voće kiselo, a kiselina može erodirati i istrošiti vašu caklinu. Ako primijetite da vaši zubi postaju osjetljiviji, prestanite koristiti ovu metodu.

6. Aktivni ugljen
Aktivnim ugljenom možete ukloniti mrlje sa zubi. Smatra se da ugljen može ukloniti pigmente i mrlje sa zubi jer je vrlo upijajući.

Postoje paste za zube koje sadrže aktivni ugljen i za koje se tvrdi da izbjeljuju zube.
Otvorite kapsulu aktivnog ugljena i stavite sadržaj na četkicu za zube. Lagano četkajte zube kružnim pokretima 2 minute.

Također možete pomiješati aktivni ugljen s malom količinom vode kako biste napravili sredstvo za ispiranje usta. Miješajte ovu otopinu u ustima dvije minute, a zatim je ispljunite. Nakon upotrebe aktivnog ugljena temeljito isperite usta vodom.

Istraživanje je pokazalo da aktivni ugljen može biti abrazivan na zubima, što dovodi do gubitka strukture zuba. Ova abrazivnost može utjecati na boju vaših zubi.

Budite oprezni pri korištenju ugljena i sredstava za čišćenje zubi na bazi ugljena, posebno zbog nedostatka dokaza koji dokazuju njegovu učinkovitost i sigurnost.

7. Voće i povrće s većim udjelom vode
Jedenje sirovog voća i povrća s visokim udjelom vode može pomoći da vaši zubi budu zdravi. Smatra se da sadržaj vode čisti vaše zube i desni od naslaga i bakterija koje vode do žutih zuba.

Žvakanje hrskavog voća i povrća na kraju obroka može povećati stvaranje sline. To može pomoći kod uklanjanja čestica hrane zaglavljene u zubima i isprati sve štetne kiseline.

Iako nema sumnje da je prehrana bogata voćem i povrćem dobra za vaše zubno i cjelokupno zdravlje, nema puno znanstvenih dokaza koji podupiru ove tvrdnje. Ipak, jedenje zdrave hrane tijekom dana zasigurno neće naštetiti.

Žuti zubi – zašto nastaju?
Mnogo je čimbenika zbog kojih zubi mogu požutjeti.
Žuti zubi mogu se pojaviti zbog:

određena hrana ili piće, poput borovnica, crnog vina, kave ili čaja
prehrana bogata šećerom i jednostavnim ugljikohidratima
pušenje ili žvakanje duhana
nuspojave određenih lijekova i vode za ispiranje usta
dobi, jer starije odrasle osobe češće imaju žute zube
genetika
pretjerana konzumacija fluora
loša zubna njega i oralna higijena
kronična suha usta ili nedostatak sline

Međutim, budite oprezni prilikom izbjeljivanja jer možete oštetiti caklinu ili zubno meso, što može dovesti do osjetljivosti i karijesa. Najbolji način za izbjeljivanje zubi je sprječavanje mrlja prije nego što se pojave, dobra oralna higijena i redoviti stomatološki pregledi.

Ako ove metode nisu upalile, stomatolog vam može pomoći utvrditi je li neka druga metoda bolja opcija za vas, prenosi zubo.hr.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh