Svaštara

Ako se sa suprugom ne slažete oko ovih stvari, postoji velika vjerojatnost da ćete se razvesti

Čak i u najboljim vezama partneri se ne slažu u baš svemu, no studija je pokazala da će se partneri koji se ne slažu oko novaca imati najviše problema u braku

Razvod - Ženski.ba

Znanstvenici na Sveučilištu California-San Diego (UCSD) objavili su veliko istraživanje koje su u periodu od 2004. do 2017. godine provodili u Njemačkoj. U godišnjem upitniku koji su slali ispitanicima pitali su ih koliko je vjerojatno da bi poduzeli određene rizike kad su u pitanju posao, vožnja, sport i financijske odluke.

Znanstvenici su potom prilagodili kontrolne karakteristike za parove, kao što su razlika u obrazovanju, kulturalna pozadina, različite vjere i regije podrijetla. Ustanovili su da su najpouzdaniji pokazatelj očuvanja braka različitosti u podrazumijevanju rizika.

Naime, razlike u pogledu na financijski rizik su na vrhu top liste stvari koje će razoriti vezu, a razvod je dvostruko izgledniji kad se partneri ne slažu oko toga koliko oprezno treba trošiti novac, prenosi Best life online.

– Svađa oko novca je najčešći razlog razvoda, no osnovni pokretač tih svađa je razlika u stavovima oko rizika. Ti stavovi određuju odluke oko investiranja poput kupnje nekretnine ili proširenja obitelji. Ako partneri imaju drugačiji pogled na rizike, često se neće slagati oko uobičajenih i važnih investicija u braku – kazala je autorica studije dr. Marta Serra Garcia.

Dodala je kako pogled na nova

c određuje i druge sastavnice braka, pa su tako rezultati studije pokazali da parovi koji imaju različite poglede na financijski rizik često nemaju zajednički dom ili ne ulaze u projekte preuređenja doma. No Garcia kaže da se takve razlike mogu premostiti s vremenom.

– S jedne strane, kućanstva dijele zajednička dobra kao što je, primjerice, stanovanje pod istim krovom. Za to postoji optimalna sličnost u stavovima o riziku. No s druge strane, kućanstva u kojima postoje dva izvora prihoda tipično su rizičnija. Budući da supružnici udružuju svoje prihode, ako jedan ima manje pouzdane prihode drugog, razlike u stavovima o riziku mogu biti optimalne i postati izvor napetosti – pojašnjava Serra Garcia.

Sličniji s vremenom
Način na koji netko pristupa novcu i njegova spremnost na preuzimanje financijskih rizika nisu cjeloživotne karakteristike. Studija je također otkrila da supružnici s vremenom postaju sve sličniji i da se njihov pogled na rizik može promijeniti.

Rezultati su pokazali da su mnogi supružnici postali globalno fiskalno odgovorniji kao par tijekom globalne recesije 2009. i da je manja vjerojatnost da će isti brakovi završiti razvodom.

– Asimilacija preferencija mogla bi biti mehanizam za rješavanje sukoba unutar brakova. Kao rezultat toga, ovi parovi imaju veću vjerojatnost da ostanu zajedno – kazala je Garcia.

Studija zaključuje da bi nalazi o financijskom riziku i razvodu mogli pomoći u boljem pronalaženju partnera, osobito online. S obzirom na to da se trećina američkih parova trenutno sastaje na internetu, znanstvenici sugeriraju da bi dodavanje jednostavnih upitnika profilima za upoznavanje o sklonostima rizika moglo povećati stopu uspjeha.

– Internetske web stranice za upoznavanje često dizajniraju algoritme koji pokušavaju pronaći optimalno podudaranje. Ako bi takve web stranice predložile podudaranja među pojedincima koji su slični u svojim stavovima o riziku, to bi moglo smanjiti vjerojatnost da će se, ako i postanu par, u budućnosti razvesti – zaključila je Serra Garcia. prenosi 24sata


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh