Svaštara

MOŽE LI VAS STRESTI STRUJA DOK PUNITE ELEKTRIČNI AUTOMOBIL?

Ovo pitanje zasigurno su si postavili svi koji znaju s koliko velikim snagama raspolažu današnji punjači.

punjenje - Hayat

Nijemac Stefan Moeller je direktor kompanije za iznajmljivanje električnih automobila Nextmove iz Arnstadta. Odlično poznaje električne automobile i smatra da je punjenje električnog automobila sigurno.

Međutim neugodno se iznenadio kad je svojim Hyundaijem Ioniq 5 planirao krenuti na odmor. Već je pri ukrcavanju torbe osjetio strujni udar koji ga je neugodno iznenadio. Udar ga nije povrijedio pa je odmah krenuo tražiti uzrok problema. Izvor neugodnosti je bila utičnica preko koje je punio automobil, a koja nije bila uzemljena. Nadalje, nije nosio ni cipele s gumenim potplatom, a i dodirnuo je metalni dio automobila. A kad se sva ova stanja dogode istovremeno, stvoreni su preduvjeti za strujni udar, prenosi Index.hr.

Ovakvi udari mogu biti itekako opasni. Naponi iznad 50 V smatraju se opasnim za odrasle, a od 25 V za djecu, dok električni automobili mogu uzrokovati električne udare do 150 V. Strujni udari mogu dovesti i do srčanih aritmija, stoga je svaki oprez preporučljiv, baš kao i s ostalim izvorima energije.

Stefan Moeller je nakon što je doživio strujni udar temeljnoo istražio ovo područje i objavio video sa savjetima vezanim uz punjenje električnog automobila. Onaj najvažniji je da je najsigurnije puniti auto na službenim punionicama s atestiranim punjačima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh