Svaštara

Istraživanje: Predenje mačaka ublažava probleme s disanjem kod čovjeka

Dvadesetogodišnje istraživanje američkih naučnika pokazalo je da vlasnici maca imaju i do 40 odsto manju šansu da dobiju srčani udar, a 30 procenata manju za razvitak neke druge bolesti srca.

Žena i mačka - Index.hr

Takođe, osobe koje su imale težak kardiološki zahvat imaju veće šanse za preživljavanje ako im društvo pravi mačka.

Vlasnike mačaka ređe pogađa i moždani udar. Možda niste znali, ali smeh jača imunitet, a cica-mace svojim vragolijama, skakanjem i igrom umeju da nas zasmeju do suza.

Prema istraživanju kalifornijskog univerziteta Loma Linda, smeh i veselje mogu podići visinu imunoglobulinskih proteina za čak 14 odsto, pa tako i ojačati imunitet.

Osobe koje u domu imaju mace, znatno ređe pate od depresije, imaju niži nivo holesterola u krvi i ređe idu kod lekara.

I mačje predenje je lekovito.

Ono obično varira u rasponu od 20 Hz do 140 Hz, što je frekvencija koja se koristi u medicini.

Dokazano je da predenje može da ublaži probleme s disfonijom (poteškoće s disanjem) i da smanji krvni pritisak.

Vibracije predenja mogu da pomognu i u lečenju infekcija i otoka, ubrzaju zalečenje oštećenih mišića, ligamenta i tetiva i pomognu u terapiji lečenja kostiju i obnavljanja snage, prenosi b92.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh