Svaštara

Zašto rizikovati sa ‘sumnjivim’ dezinfekcionim sredstvima? Sigurna su samo ako u sebi imaju ove sastojke…

Kod korištenja dezinfekcijskih sredstava, isto koliko je važna njihova djelotvornost, toliko je bitno i da dezinficijensi budu sigurni za korisnike.

Dezinfekciono sredstvo - Stvarukusa.rs

Još od Hipokrata, jedan od najstarijih etičkih principa medicinske prakse glasi: „Primum non nocere“ ili „Prvo je ne naškoditi“
Tokom pandemije COVID-19, naročito je važno kontinuirano provoditi mjere zaštite i prevencije širenja koronavirusa, a jedna od mjera jeste pravilna dezinfekcija ruku, predmeta i površina.

Dezinfekcija je tretman kojim se reducira broj mikroorganizama do nivoa u kojem oni nisu u stanju izazvati bolest, a odnosi se na dezinfekciju ambijenta, tj. prostora i površina. Postupak koji je identičan dezinfekciji prostora, a koji se provodi na ljudskoj koži, je antisepsa. U svakodnevnom životu, kada je riječ o ljudskoj koži, pojmovi dezinfekcije i antisepse se vrlo često poistovjećuju.

Provjereni sastojci

U većini slučajeva, ukoliko ruke nisu vidljivo zaprljane, dovoljno je primijeniti tzv. higijensko utrljavanje alkoholnog sredstva. Ovakva higijenska dezinfekcija ruku utrljavanjem najbolji je postupak u sprečavanju širenja infekcije!

Prema odredbama FDA (Američke Uprave za hranu i lijekove) iz 2019. godine, dezinfekcijska/antiseptička sredstva široke potrošnje, namijenjena za higijensko utrljavanje u kožu ruku, smatraju se efikasnim i sigurnim samo ako kao aktivni sastojak sadrže alkohole etanol, izopropanol ili benzalkonijum hlorid.

Za ostale sastojke u slobodnoj prodaji na tržištu nema dovoljno naučnih dokaza djelotvornosti. Pored nošenja maske i održavanja fizičke distance, korištenje sredstava na bazi alkohola, uz pranje ruku i dezinfekciju površina u prostoru u kojem se čovjek kreće i boravi, osnovna je mjera koju preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) u cilju zaštite sebe i drugih ljudi od infekcije COVID-19.

Sigurni proizvodi

Česta upotreba dezinficijenasa tokom trajanja pandemije zahtijeva korištenje sigurnih dezinfekcijskih sredstava dokazano dobre podnošljivosti, proizvedenih od strane poznatih i pouzdanih proizvođača. Kod korištenja dezinfekcijskih sredstava, isto koliko je važna njihova djelotvornost, toliko je bitno i da dezinficijensi budu sigurni za korisnike. Još od Hipokrata, jedan od najstarijih etičkih principa medicinske prakse glasi: „Primum non nocere“ ili „Prvo je ne naškoditi“.

Sva dezinfekcijska sredstva koja proizvodi Bosnalijek su certificirana i registrirana kod nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini, što je garancija dokazane djelotvornosti, provjerenog kvaliteta i sigurnosti. Samo takva dezinfekcijska/antiseptička sredstva pružaju sigurnu zaštitu od mikroorganizama, bez rizika da dovedu do neočekivanih zdravstvenih posljedica.

Dezinficijensi za ruke

ALKOSOL sadrži kombinaciju etanola i izopropanola koja predstavlja efikasno sredstvo za uništavanje širokog spektra mikroorganizama, uključujući i viruse, a dodatak ortofenilfenola pojačava animikrobno djelovanje i produžava djelovanje preparata. Djelovanje alkohola koji se nalaze u sastavu ALKOSOLA usmjereno je na viruse koji sadrže ovojnicu, kao što je novi koronavirus – uzročnik COVID-19. Koža ruku vrlo dobro podnosi ALKOSOL jer, zahvaljujući odgovarajućim dodacima, ovo sredstvo štiti, njeguje i sprečava isušivanje kože. Zato se ALKOSOL koristi za svakodnevnu dezinfekciju neoštećene kože. Za dezinfekciju ruku treba nanijeti oko 4 ml nerazrijeđene otopine ALKOSOLA na dlanove čistih i suhih ruku i utrljavati najmanje 30 sekundi, dok se koža ne osuši. Nakon primjene ostavlja ugodan i osvježavajući miris. ALKOSOL je dostupan i u malom, praktičnom pakovanju od 100 ml, pogodnom za nošenje u džepu, tašni, torbi, automobilu…

Alternativno, može se preporučiti BAKTICID PLUS, dezinfekcijsko, odnosno antiseptičko sredstvo široke upotrebe. Sastoji se od 0,5%-tnog rastvora benzalkonijum hlorida, uz dodatak etanola i natrij edetata koji pojačava antimikrobnu aktivnost benzalkonijum hlorida.

BAKTICID PLUS je efikasan baktericid i ubija 99,99% bakterija, uključujući MRSA, ali djeluje i na gljivice i viruse, uključujući lipofilne viruse poput koronavirusa.

Namijenjen je za higijensku dezinfekciju ruku i dezinfekciju očišćenih radnih površina i predmeta. Koristi se za ličnu higijenu, u javnom zdravstvu, domaćinstvu te za dezinfekciju u prehrambenoj industriji, prodavnicama prehrane, kao i prodavnicama hrane za životinje.
Zahvaljujući odgovarajućim dodacima, sprečava isušivanje kože. Nakon primjene ostavlja ugodan, osvježavajući miris.

Treća mogućnost je koristiti ASEPTAN, snažan dezinficijens novije generacije koji sadrži 0,5%-tni rastvor hlorheksidin diglukonata u 70%-tnom etanolu. Koristi se prvenstveno za antisepsu ruku, ali i predmeta i čistih radnih površina, najčešće u domaćinstvu, kao i u radnom okruženju. Hlorheksidin se ubraja u antiseptike koji posjeduju rezidualno (perzistentno) djelovanje. Ima jak afinitet prema koži s aktivnošću koja se zadržava tokom čak šest sati i duže. Ima najbolji perzistentni efekat u odnosu na druge antiseptike. ASEPTAN se može primijeniti i u slučaju potrebe za češćom dezinfekcijom ruku u kraćem vremenskom periodu, a nakon dezinfekcije ruke isprati vodom.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh