Svaštara

Trikovi kako omekšati junetinu: Da postane mekana ‘kao duša’

Trikovi kako omekšati junetinu: Da postane mekana ‘kao duša’

Meso - Ilustracija/Nezavisne.com

Želite li da vam juneće meso bude mekano, obložite ga kriškama kivija i ostavite neko vrijeme. Naime, kivi sadrži proteolitičke enzime koji potpomažu razgradnju vezivnog tkiva u mesu pa ono postaje vrlo meko i podatno.

Ukoliko meso stavljate u marinadu, napravite sve kao što ste planirali pa dodajte kivi nekih sat, dva prije pripreme. Pripazite da vam junetina ne stoji predugo obložena kivijem kako meso ne bi postalo previše mekano i raspadalo se tijekom pripreme. Sličan učinak ima i ananas.

Još neke namirnice koje će omekšati meso
Rižino vino

Pripremite marinadu od malo rižinog vina, maslinovog ulja te naribanog luka i jabuke. Meso stavite u ovu marinadu i ostavite u hladnjaku preko noći. Osim što će dobiti nevjerojatan okus, bit će mekano kao putar.

Cola

Cola napitci su odlični za omekšavanje mesa prije prženja, posebno ako se radi o debelim šniclama. Sve što trebate napraviti je ostaviti meso u coli deset minuta. Potom ga izvadite da se osuši i pržite u ulju uz dodatak crnog papra. Bit će odlično.

Limun ili ocat

Mariniranje mesa u limunovom soku će ga omekšati u roku od nekih sat vremena. Omekšat će i u octu, ali u tom slučaju meso bi u njemu (zapravo u marinadi na bazi octa) moralo stajati preko noći kako bi dovoljno omekšalo, prenosi BrightSide. prneosi 24sata


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh