Svaštara

Evo zašto ne bi trebali ubijati PAUKOVE kada ih vidite u svojoj kući!

Mnogi ljudi se plaše paukova, pa ih tako, kada ih uoče na zidu, ubiju. Međutim, oni su važan dio prirode i zapravo su vrlo korisni

Pauk - Screenshot: YouTube

Paukovi se uglavnom hrane sitnim insektima.Naučnici veruju da bi se njihovim nestankom udvostručio broj drugih insekata, koji mogu biti i štetni, poput muva ili komaraca.

Imajući u vidu da ovi insekti mogu biti prenosnici različitih bolesti i virusa, može se reći da paukovi svojom ishranom spasavaju i ljudske živote.

Oni su veoma značajni i za spasavanje useva. Brojne vrste vaši i buba mogu naneti nepovratnu štetu zasadima voća i povrća, a paukovi ih u tome sprečavaju. Zbog svojih svojstava, paukovi se nikada ne klasifikuju kao štetočine.

Strah od paukova (arahnofobija) je sam po sebi prirodan. Činjenica je da paukovi mogu da izgledaju zastrašujuće, a i većina njih je otrovna.

Paukov otrov je u ekstremno retkim slučajevima potpuno bezopasan za ljude. Šta više, očnjaci pauka retko kada mogu i da probiju ljudsku kožu. Čak i u slučajevima ujeda, komplikacije u ljudskom organizmu su veoma retke.

Ukoliko se još uvek plašite paukova, imajte u vidu da se kućni, dugonogi paukovi zapravo hrane i drugim, otrovnijim vrstama paukova.

Umesto da ih ubijate, bilo bi bolje da im pomognete. Opasniji ste vi za njih nego oni za vas. Ukoliko ne smete da ga uzmete u ruke, ovog malog podstanara možete poklopiti providnom čašom i pod nju podvući komad papira.

Odnesite ga tako do prozora ili vrata, gde ćete ga pustiti, prenosi informer.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh