Svaštara

SVAKI VOZAČ MORA DA ZNA OVAJ TRIK KAD JE HLADNO VANI: Evo šta treba da uradite i stakla vam neće zamagliti

Vjerovatno je svima naporno brisati zamagljena stakla u automobilu, posebno dok vozite.

Tome u ove hladnije dane svjedoče gotovo svi vozači, posebno rano ujutro kada treba krenuti na posao.

Ne samo da ljute vozače nego su zamagljena stakla i velika opasnost u vožnji. Zrak, između ostaloga, sadrži i vlagu. Kada topao zrak dođe u dodir s hladnom površinom, primjerice vjetrobranskim staklom, dio vodene pare iz zraka se kondenzira i ostaje na staklu jer se postiže takozvana temperatura tačke rose, čestice vodene pare iz zraka toliko okrupnjuju da se stvara kapljica na staklu.

Što je staklo s unutarnje strane više onečišćeno, veća je vjerovatnost rošenja jer čestice prašine pomažu stvaranju kapljica. Čista se stakla teže magle te se lakše odmagljuju. Dakle, jedna od mogućnosti smanjenja magljenja je držati stakla čisti-ma, ili ih čistiti sredstvima protiv zamagljivanja.

U zimsko je doba važno smanjiti izvore vlage u unutrašnjosti vozila, i to tako da se snijeg i kiša s obuće i odjeće ne unose u vozilo, i da se ne vlaže tepisi.

Da bismo klasičnom metodom odmaglili stakla, treba nam i desetak minuta ako ne i više. Ali postoji i brži način.

Ovaj mladić je na svom Youtube kanalu nizom eksperimenata uspio da dođe do najbržeg načina za odmagljivanje i evo koja su to četiri koraka:

1. Stavite grijanje na maksimum.

2. Uključite klimu.

3. Isključite opciju unutrašnje cirkulacije vazduha.

4. Nakratko otvorite prozore.

U rekordnom roku će odmagliti vaše prozore.

Pored ove metode, pjena za brijanje pokazala se jako učinkovitom.

Kako upotrijebiti pjenu za brijanje?

Postoji još jedan trik – napunite stare čarape pijeskom za mačke, zavežite ih i ostavite da stoje u autu. Taj pijesak upija vlagu pa će tako smanjiti njenu količinu i u vašem vozilu.

Pogledajte u videu poređenje – sredstva za zaštitu od zamagljivanja, pjene za brijanje brijanje, šampona za bebe, krumpira i gela za dezinfekciju ruku:


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh