Svaštara

MIŠJA GROZNICA SE ŠIRI U REGIONU: Obavezno uradite ovo u kući da ne biste privlačili opasne glodare

Mišja groznica ima sezonski karakter, a u jesen se najčešće javlja zato što ljudi dosta borave napolju, u bašti, polju i šumi.

miš - pixabay

Prema najnovijim vijestima koje je objavio Institut za javno zdravlje Slovenije, ova zarazna bolest je učestala još od prošle godine.

Osim što ih ima na otvorenom, opasni glodari se uvlače i u kuće, naročito podrume, ostave i tavane. Higijenske navike su veoma važna prepreka njihovom širenju i zato je važno da domaćice redovno praktikuju sljedeće mjere zaštite, piše Lepa i srećna.

Nikada ne ostavljajte nezaštićenu hranu u kući – hljeb, sendviče, kolače, obavezno stavite u kutije koje se mogu dobro zatvoriti.

Redovno usisavajte podove – i najmanje mrvice hleba i ostaci hrane mogu da privuku miševe.

Ne ostavljajte prljave sudove u sudoperi, čak i ako je napunite vodom. I otvoreni izvor vode može biti pogodan za privlačenje štetočina.

Nemojte držati prljavo rublje na gomilama, naročito ne u otvorenim korpama. Ovakav veš, naročito ako duže stoji, postaje idealno “gnijezdo” za miševe.

Nemojte držati stvari u podrumu ni na tavanu u kartonskim kutijama. One su pogodne za pravljenje mišjih gnijezda.

Ako imate kućne ljubimce, nemojte ostavljati njihovu hranu u posudama duže vrijeme. Naučite pse i mačke da jedu u određeno vrijeme, a kad se obrok završi, sklonite posude i operite ih. Rezervu hrane držite u zatvorenim plastičnim kutijama.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh