Svaštara

NAUČNICI UPOZORAVAJU: Mnogi kuhaju rižu na ovaj način, a to može da dovede do TEŠKIH BOLESTI!

Rižu skoro svi kuhamo na klasičan način – barite ga u šerpi sve dok voda ne ispari? Sudeći prema nedavnom istraživanju, ovaj metod kuhanja može biti nedovoljan za uklanjanje arsena iz pirinča, piše Independent.

riža - Novi

Osim industrijskih toksina i pesticida koji se nalaze u zemljištu, arsen se zadržava i u riži, a ova hemikalija je povezana sa nizom zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, dijabetes i rak, kao i probleme u razvoju piše Stil.kurir.rs

Nasuprot tome, najsigurniji način za kuhanje riže je da ostane da se natopi tokom noći, potom se ispere sve dok voda ne postane prozirna.

Inače, prisustvo arsena u riži dokazao je Endi Meharg, profesor bioloških nauka na Kvins Univerzitetu u Belfastu koji je testirao tri načina kuhanja riže za BBC program “Trust me, I’m a doctor“.

U prvom postupku, profesor Meharg je prvo testirao najčešći način kuhanja riže. Na jedan dio riže stavljao je dva dijela vode, a voda je “isparila” tokom kuhanja kada je ustanovio da je nivo arsena ostao isti.

U drugom načinu je na dio pirinča sipao pet istih dijelova vode. Višak vode je nakon kuhanja izbacio, i ispostavilo se da je nivo arsena upola manji.

Treća metoda sastojala se u tome da je ostavio rižu u vodi u toku noći – nivo otrovnih materija smanjen je za 80 odsto.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh