Svaštara

Pijete samo instant kafu? Evo odgovora je li i dobra za vaše zdravlje

Instant kava je ustvari kristal koji nastaje nakon dehidriranja kuhanih zrna kave, kaže Malina Malkani, nutricionistica, a proces nastanka se ne razlikuje puno od regularne kave – nakon kuhanja se voda baca kako bi se dobio suhi prah ili kristali.

Cappuccino - Dnevnik.hr

Megan Meyer, direktorica komunikacija tvrtke Food Information Council Foundation, dodaje kako instant kava ima dulji rok trajanja od zrna kave.

Koliko instant kava ima kofeina?
I instant kava i ona mljevena imaju skoro isti nutritivni profil, kaže Meyer te navodi kako su razlike toliko male da su nebitne kada se govori o zdravlju, osim kada je u pitanju količina kofeina. prneosi “N1”.

Jedna šalica instant kave ima oko 63 miligrama kofeina, dok mljevena kava sadrži oko 96 miligrama. Sadrži više kofeina od instant kave radi procesa proizvodnje u kojem instant kava gubi dosta kofeina. Može se raditi o velikoj razlici ako imamo na umu da stručnjaci savjetuju maksimalan unos od 400 mg kofeina u danu, pa je dobro pripaziti koliko kave pijete.

Previše kofeina može voditi do nemira, anksioznosti, boli u trbuhu… Ako ste osjetljivi na kofein i anksiozni ste ili imate problema sa srcem, možda bi najbolja odluka za vas bila da pijete kavu bez kofeina.

Postoji li razlika u okusu?
Instant kava se razlikuje okusom od mljevene kave, a koliko će vam odgovarati ovisi o onome što volite.

Instant kava je nešto blažeg okusa pa će ljubitelji turske kave reći da je više kao voda u boji i nešto gorča. Naravno tu je važna i kvaliteta zrna od kojeg se kava radi i svakako će utjecati na okus.

“Ono što utječe na činjenicu je li kava zdrava ili ne je ono što joj dodajemo, a to uključuje šećer i mlijeko i dodatne kalorije”, dodaje Malkani te savjetuje da pijete kavu bez dodataka ili s prirodnim sladilima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh