Svaštara

ŠTA SE DESILO SA FACEBOOKOM: Novinar Brian Krebs otkriva, “ovo je možda rezultat interne ili sistemske promjene ili ažuriranja koje je pošlo po zlu”

Facebook je već nekoliko sati u prekidu, a ne radi ni WhatsApp, Instagram i Messenger. Čak je i Oculus, popularna platforma virtualne stvarnosti u vlasništvu Facebooka, u padu.

“Facebook je u osnovi nestao sa svoje vlastite platforme”, napisao je u tweetu stručnjak za kibernetičku sigurnost Kevin Beaumont.

Vrlo brzo se shvatilo kako je to problem s Facebook -ovim DNS poslužiteljem, infrastrukturom odgovornom za usmjeravanje svakog korisnika do lokacije Facebooka.

Novinar Brian Krebs potvrdio je da su “DNS zapisi koji govore sistemima kako pronaći Facebook.com ili Instagram.com danas povučeni iz globalnih tablica usmjeravanja”.

Još uvijek nemamo pojma što je izazvalo haos. Krebs je u naknadnom tweetu sugerirao da je to moglo biti “rezultat interne ili sistemske promjene ili ažuriranja koje je pošlo po zlu”, ali je priznao da su “u ovom trenutku sve nagađanja”.

Podsjećamo, problemi s pristupom Facebooku, Instagramu i WhatsAppu počeli su jučer malo iza 17 sati.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh