Svaštara

U djetinjstvu počela da štedi novac: Kada je u 37. godini vidjela koliko ga ima, donijela je prejaku odluku

Kada dostigne određenu cifru, obećala je da više ništa neće raditi u životu.

Kejt Donegan - Alandonegan.com

Odlazak u penziju pre 65. godine, mnogim mladim i sredovječnim radnicima čini se svijetlosnim godinama daleko. No, jedna Britanka uspjela je “prevari” i prevaziđe sve konvencije – penzionisala se sa 37 godina, sa uštedom na računu od skoro milion funti.

Kejt Donegan (37) i njen 43-godišnji suprug Alan, takođe penzioner, podijelili su na finansijskom blogu koji trenutno uređuju, sve tajne svog štedljivog života.

Kejt tvrdi da je jedan od načina za ovakvu uštedu to što nije kupovala skupu odjeću, niti je na sličan način uzalud trošila novac.

Srećni par sada vrijeme provodi u svojom stanu u Besingstouku, kao i na putovanjima u inostranstvu.

Kejt je studirala matematiku na Univerzitetu Oksford, ali je studije napustila u drugoj godini, kada je odlučila da zarađuje drugim putem.

Najpre se 2005. zaposlila u jednoj kancelariji, da bi potom započela tromjesečni volonterski rad u Kostariki, gdje je i upoznala sadašnjeg supruga.

Nakon toga, završila je statistiku na Univerzitetu u Londonu i zahvaljujući tome, našla je dobar posao.

Kada je zaradila prvi veliki novac, živjela je u kući sa roditeljima, nije kupovala skupu garderobu, a konzumirala je jeftine obroke, prenosi San.

– Jeli smo konzerviranu hranu, ono što nam roditelji spreme, vozili smo polovnu škodu, a umjesto izlazaka, pozivali bismo prijatelje da dođu kod nas – navela je ona.

Zajedno sa suprugom uštedjela je novac, da bi konačno kupili stan od 167.650 funti u Besingstoku.

Do 2014. godien, Kejt je zarađivala 58.000 funti, a Alan 63.000, dok su oboje svakog mjeseca izdvajali po 3.000 funti.

Samim tim, postavili su sebi za cilj da u roku od tri godine prestanu sa radom i odu u penziju, ali pod uslovom da na računu imaju milion funti, što bi im omogućilo da se odreknu svakodnevnog “osmočasovnog ropstva”.

Do 2018. godine sakupili su 898.000 funti, a nekoliko mjeseci kasnije, na njihovom računu ušteđeno je još 46.000 funti, a oni su ispunili obećanje i otišli u penziju.

– Mnogim ljudima velika kuća i skupa odjeća pričinjava zadovoljstvo i uspjeh, ali ja imam slobodu i izbor i to smatram svojim najvećim uspjehom do sada – rekla je Kejt.

Suprug i ona i dalje žive štedljivo, a Kejt vodi blog na internetu podučavajući ljude kako efikasno da uštede svoj novac, piše Objektiv.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh