Svaštara

DŽABE UZIMATE VITAMIN D, UKOLIKO GA NE UZIMATE UZ OVO: Jedna stvar je presudna za aposorbciju najjačeg ČUVARA IMUNITETA!

Poslušajte stručnjake, jer nikad nije bilo važnije imati jak imunitet

vitamin D - Ilustraciha

Ukoliko je uzimanje vitamina D deo vašeg svakodnevnog režima, radite dobru stvar za svoje zdravlje. Međutim, ako ga ne konzumirate uz jednu važnu skupinu namirnica, verovatno ne omogućujete svom telu da u potpunosti apsorbuje ogromne prednosti tog vitamina, kaže za Eat This dijetetičarka Vitni Krouč. prensoi “Stil Kurir“.

Ukoliko vašem telu nedostaje vitamin D, na šta mogu da ukažu brojni simptomi, trebalo bi da razmislite o dodacima ishrani. Preporuka stručnjaka je da odrasle osobe mlađe od 70 godina uzimaju 15 mikrograma vitamina D dnevno, a stariji od 70 godina 20 mikrograma.

Drugim rečima, kod odraslih osoba koje su u riziku za pojavu nedostatka vitamina D preporučuju se preventivne doze vitamina D koje se kreću od 1.500 do 2.000 IJ.

Kao što MindBodyGreen ističe, vitamin D je vitamin topiv u mastima. To znači da se, za razliku od nekih drugih vitamina, ne otapa kad se uzima s vodom. Umesto toga, potrebno je uzeti ga uz masti kako bi se pravilno rasporedio i apsorbovao u telu.

– Uz vitamin D treba konzumirati korisnu mast. To su, npr., maslinovo ulje, ulje avokada i lana – navodi Krouč.

Koliko masti uzimati uz vitamin D? Jedna studija iz 2013. pokazala je da hrana s oko 10 grama masti može biti dovoljna za idealnu apsorpciju vitamina D. Par kriški dimljenog lososa, mala šaka orašastih plodova ili kašika prirodnog maslaca od oraha pomešanih u jutarnji smuti takođe bi mogli biti jednostavni predlozi koji će vam pomoći da to postignete.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh