Svaštara

Istraživanje: Prijeti manjak žena na globalnom nivou

Studija sugeriše da bi “iskrivljen brojčani omjer polova u mnogim narodima mogao uticati na dugoročnu stabilnost i održivi društveni razvoj”.

Žena - Infpult.info

Muškarci bi u idućim godinama mogli znatno brojčano da nadmaše žene na globalnom nivou zbog abortusa zasnovanih na polu.

Prema novoj studiji objavljeno u časopisu “BMJ Global Health”, globalna stabilnost stanovništva mogla bi biti ugrožena zbog sklonosti koje dovode do abortusa u slučajevima nerođenih djevojčica.

Istraživači napominju da je nekoliko zemalja od 70-tih godina prošlog vijeka imalo iskrivljen brojčani omjer polova u korist dječaka i to zbog prenatalnog “izbora pola”.

Procjenjuje se da bi te zemlje do 2030. mogle izgubiti još 4,7 miliona žena, a do 2100. čak 22 miliona.

Studija sugeriše da bi “iskrivljen brojčani omjer polova u mnogim narodima mogao uticati na dugoročnu stabilnost i održivi društveni razvoj”.

U Velikoj Britaniji je zbog toga predložen zakon kojim se posebno zabranjuju abortusi zasnovani na polu djeteta, ali još nije izglasan.

Takođe, sve više je abortusa određenih prema polu u Sjevernoj Irskoj, koja ima najliberalniji zakon za abortuse u Velikoj Britaniji.

U Sjevernoj Irskoj abortus je dozvoljen i do 12. sedmica trudnoće, a razlog može biti “bilo koji”.

Studija konstatuje da se i u Aziji, u određenim zajednicama, na žene vrši pritisak da pobace ženske fetuse. prenosi “Byka“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh