Svaštara

Novo oružje protiv Covida: Proteinsko cjepivo bit će vrlo učinkovito i neće imati nikakvih nuspojava

Uz postojeća mRNK i vektorska cjepiva, u Hrvatsku bi, nakon što ga odobri Europska agencija za lijekove (EMA), trebalo doći i proteinsko cjepivo kompanije Sanofi.

Vakcina - Ilustracija

Francuski farmaceutski div Sanofi svoje cjepivo protiv koronavirusa razvija u suradnji s britanskom kompanijom Glaxo Smith Kline (GSK). Cjepivo se zasniva na tehnologiji koju Sanofi koristi za proizvodnju postojeće vakcine protiv sezonske gripe. No, u slučaju cjepiva protiv COVID-a kao antigen se koristi protein šiljka (S) koji potiče imunološki sustav na proizvodnju antitijela protiv koronavirusa.

I Sanofijevo cjepivo daje se u dvije doze, a dosadašnji tijek kliničkih pokusa pokazao je da izaziva snažan imunološki odgovor. Cjepivo je sada u trećoj fazi kliničkih ispitivanja i očekuje se da bi ga Europska agencija za lijekove mogla odobriti krajem ove godine,piše Oslobodjenje

RAZLIČITE TEHNOLOGIJE

O tome, o kakvom se cjepivu radi govorio je i prof. dr. sc. Stipanom Jonjićem, poznati virusni imunolog, pročelnik Zavoda za histologiju i embriologiju i Centra za proteomiku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh