Svaštara

SIGURNI SMO DA VAS BAR JEDNA OD OVIH STVARI BRINE: Izdvajamo 5 strahova su najčešći među majkama

Pogledajte koji su najčešći strahovi među majkama.

Majka s djetetom - Twitter

Mame osećaju neku posebnu vrstu odgovornosti, naročito kada je dobrobit njihove dece u pitanju. Samim tim, mnoge imaju različite strahove, koji nisu obični i svakodnevni, već u najvećem broju slučajeva iracionalni.

Izdvajamo 5 najčešćih strahova među majkama.

1. Plašimo se da smo loše majke

Neke mame se plaše da neće dobro delovati na emotivnu stranu detetove ličnosti, neke misle da ne mogu dobro pripremiti dete za stvarni svet. Ispod svih ovih stvari nalazi se onaj najveći stah – nisam dobra mama.

Možete se boriti sa ovim strahom tako što ćete deci pokazivati ljubav i učiti ih da budu dobri ljudi. Kada su u pitanju obaveze, postavljajte realistična očekivanja. Mi treba da damo deci potrebne alate i siguri smo da svaka od nas radi to odlično.

2. Plašimo se da ćemo izubiti sebe

Ovo se često dešava kod mladih majki, kada upadnu u mašinu menjanja pelena i presvlačenja. A gde sam tu ja – pitanje je koje se samo nameće.

Kako se ne biste ovako osećale, odvojte vreme za sebe i uživajte u stvarima koje vas same raduju i u kojim uživate bez dece.

3. Plašimo se da će djeca donieti loše odluke

Svi mi želimo da dete pronađe pravu osobu za brak, da ima dobar posao koji voli, da dobije potrebno obrazovanje, da bude srećno. Nekada će doći trenuci kada mi nećemo mnogo moći da uradimo po tom pitanju.

Umesto strahovanja, živite u uverenju da radite sve što možete da odvedete dete ka dobrim životnim izborima. Kada odrastu, setiće se svega što ste ih učili.

4. Plašimo se da će napustiti prave vrijednosti i vjeru

Svaki roditelj strahuje da će deca u nekom trenutku preispitivati stvari i donositi svoje odluke. Naše je da im pokažemo koje su prave vrednosti, da ih učimo dobrim i lepim stvarima, a to će biti savršena osnova za njihove kasnije odluke.

5. Plašimo se da više nećemo biti potrebni svojoj deci

Sigurni smo da se svaki roditelj u nekom momentu uplaši ovoga. Ovi strahovi su vrlo iracionalni, a pomalo nisu ni fer prema deci. Ma koliko bolno zvučalo, moramo shvatiti da im u nekom momentu nećemo biti potrebni.

Imajte na umu da ih tako ne gubite iz svog života. Nemojte rešavati njhove probleme i dozvolite im da budu samostalni. piše “Yumama“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh