Svaštara

Metod 4-7-8 za minut liječi nesanicu

Nesanica mnogima stvara probleme. Ona ima razne zdravstvene i emocionalne uzroke, a najčešće je povezana sa stresom. Ako i vi imate problem sa spavanjem tj. ne možete da utonete u san, isprobajte jednu jednostavnu metodu disanja koja će vam pomoći da umirite misli i naspavate se.

Nesanica - Narodnilijek.com

Prema riječima stručnjaka, metoda disanja 4-7-8 temelji se na principima meditacije i garantuje da ćete zaspati za nekoliko minuta.

Kada legnete u krevet…

1. Mirno udišite vazdug kroz nos u trajanju od 4 sekunde.
2. Zadržite dah u trajanju od 7 sekundi.
3. Izdahnite polako kroz usta u trajanju od 8 sekundi.

Zašto ova metoda funkcioniše?
Prilikom osjećaja teskobe ili stresa raste količina adrenalina u organizmu, a disanje postaje brzo i vrlo plitko. Ova vježba djeluje poput sedativa jer ciljano usporava disanje i rad srca i opušta vas vrlo brzo.

Metodu 4-7-8 istraživao je i harvardski ljekar Andrew Weil koji je otkrio da istu već vijekovima praktikuju indijskih jogiji. Oni je koriste u toku meditacije kako bi postigli stanje potpune opuštenosti. prenosi N1


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh