Svaštara

JESMO LI DOBRI U KREVETU: Pitanje oko kojega se ne bi trebalo toliko brinuti

Pitanje jesmo li dobri u krevetu muči mnoge i brojni magazini i portali redovito donose savjete i trikove kako da budemo bolji u krevetu. Na tu temu prenosimo ulomak iz knjige The Relate Guide to Sex and Intimacy.

Biti dovoljno dobar u krevetu žele gotovo svi, međutim konsenzus oko toga što bi to značilo ne postoji. Izvedba je rijetko najvažnija stvar u seksualnom iskustvu, a briga o izvedbi najčešće će je i pokvariti. Biti u trenutku je ono što omogućuje da cijenimo bliskost koju osjećamo tijekom seksa sa svojim partnerom. Upravo skoncentriranost jedno a drugo pomaže u postizanju obostranog seksualnog zadovoljstva. Seksualno zadovoljstvo u konačnici ovisi o sposobnosti svakog partnera da preuzme odgovornost za vlastito uzbuđenje i orgazam. Naš partner ne može čitati misli i potrebno je komunicirati želje i potreb kako bi jedno drugom donjeli zadovoljstvo.

Seksualna uzbuđenost žena
Različit seksualan odgovor žena može navesti neke partnere da preispitaju svoju tehniku. Puno stvari utječe na seksualnu uzbuđenost žena i mogućnost postizanja orgazma. U nekim prilikama orgazam je moguće dostići iznimno brzo, a ponekad vrlo sporo. Stimulacija klitorisa obično dovodi do ženskih orgazama, ali varira koliko je brzo klitoris spreman na dodir. Većina žena voli biti barem malo uzbuđena prije nego počne stimulacija klitorisa. Štoviše, duga i snažna stimulacija klitorisa može postati neugodna i najčešće je ženama potrebno nekoliko promjena jačine pritiska ili položaja.

Za muškarce koji su razvili pouzdanu tehniku ​​samostimulacije to može biti zbunjujuće. Pitaju se zašto ono što je partnerici odgovaralo prošli put ne odgovara sada? Ponekad se muškarci mogu osjećati povrijeđeno kada ih partnerica zamoli da promijene ono što im se činilo da uspješno rade. Za razliku od muškaraca, žene ne doživljavaju ono što je nazvano točkom neizbježnosti, trenutak kad je orgazam neizbježan pa se kod žena stimulacija često mora nastaviti s početkom orgazma, pa čak i nakon toga, ili se žensko uzbuđenje može naglo zaustaviti. One žene koje vole imati više orgazama možda će htjeti da se stimulacija nastavi još neko vrijeme ili će zahtijevaju drugačiju vrstu stimulacije kako bi ponovno dosegle vrhunac. Budući se radi o individualnom iskustvu, koje se može razlikovati od prilike do prilike, razumljivo je da takvo funkcioniranje može kod nekih partnera izazvati tjeskobu.

Vaginalni orgazam
Još jedno pitanje koje pogađa mnoge parove je ideja da bi žene trebale doživjeti orgazam tijekom spolnog odnosa i da bi njihov partner trebao biti odgovoran za njihov orgazam. Ponekad se partneri osjećaju krivima ako žena ne doživi vrhunac, a žena se osjeća pod pritiskom da doživi orgazam kako bi se njezin partner osjećao dobro. Unatoč tome, mnogi parovi ne razgovaraju o svom seksualnom životu niti o tome što bi mogli učiniti da ga poboljšaju.

Konkretno, žene često nerado traže od partnera dodatnu ili bilo kakvu stimulaciju klitorisa kako bi izbjegle da se partner osjeća neuspješan. Umjesto toga, ponekad pribjegavaju glumiti orgazam kako bi udovoljili svom partneru. Međutim, pritisak na obje strane za postizanje orgama ponekad može spriječiti njihovo uživanje u svopćem užitku seksualnog odnosa i umanjiti osjećaj bliskosti i povezanosti.

Očekivanja i strahovi
Naše tijelo se ponaša na različite načine, a oni ponekad nisu u skladu s našim očekivanjima. Sasvim je uobičajeno imati strahove da će nas tijelo iznevjeriti ili se brinuti jesu li naše tjelesne funkcije i tijela normalni. Blaga zabrinutost može postati preokupacija, pa počinjemo promatrati i procjenjivati vlastitu izvedbu tijekom seksa.

Procjenjivanje i uspoređivanje izvedbe može dovesti do tjeskobe i iščekivanja neuspjeha. AKo je osoba osjetljiva na partnerovo mišljenje i u potrazi je za kritikama, nezadovoljstvo se povećava. Procjenjivanje samo po sebi stvara očekivane probleme jer se nemoguće opustiti i biti u trenutku dok promatrate sebe ili očekujete poteškoće.

Zabrana seksa
Jednostavan dogovor da seks trenutno nije na dnevnom redu omogućit će vam da se opustite i cijenite poljupce i maženja bez brige o tome što slijedi. To je često toliko ugodno da parovi žele prekršiti zabranu spolnog odnosa i zažele se seksa. No, vrijedi se držati dogovora jer nakon razdoblja pauze i seksualnog iščekivanja par će izaći s potpuno drugačijim, pozitivnijim stavom na dodir, pa čak i na odnos u cjelini.

Početak od nule omogućuje vam da prekinete loše navike, naučite nešto novo o svom tijelu i prihvatite strategije koje vam omogućuju da se nosite s problemima kako nastaju. Naučiti kako biti u trenutku također pomaže u uklanjanju strahova od očekivanog performansa i pomaže vam da se opustite i uživate u seksualnom dodiru još više dok vodite ljubav, prenosi reci.hr.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh