Svaštara

Ko su talibani, “studenti” koje su Amerikanci podržavali u borbi protiv Sovjeta

Na aerodromu u Kabulu vlada panika dok očajni Afganistanci pokušavaju pobjeći nakon što su talibani zauzeli prijestolnicu, prenose danas agencije.

Talibani - novi

Američki vojni letovi iz Kabula su ponovo uspostavljeni, rekao je dužnosnik američkog Ministarstva odbrane za CNN. Letovi su bili privremeno suspendirani zbog gomile Afganistanaca koji su prodrli na pistu. Međutim, koliko zapravo znamo o samim talibanima?

Agencija Reuters je objavila neke od najznačajnijih činjenica o talibanima koji su ponovo ovladali Afganistanom. Pa krenimo redom…

Historija

Talibani (na paštunskom jeziku znači “studenti”) počeli su nastajati 1994. godine u gradu Kandaharu. Bili su jedna od frakcija koje su se u građanskom ratu borile za prevlast. To se desilo nakon povlačenja Sovjetskog Saveza, a koje je za posljedicu imalo opšti kolaps.

Oko ove frakcije prvobitno su bili okupljeni mudžahedini, koji su se 80-ih godina uz pomoć Sjedinjenih Američkih Država borili protiv sovjetske vojske.

Talibani su kroz dvije godine uspostavili kontrolu nad većim dijelom države te su 1996. proglasili Islamski emirat u kojem su se isključivo primjenjivala vjerska pravila. Ostale oružane grupe su se povukle na sjever Afganistana (Kandahar je na jugu zemlje).

Nakon terorističkog napada 11. septembra 2001. na Sjedinjene Američke Države uslijedila je američka vojna intervencija u ovoj zemlji. Tada su se talibani povukli u područja odakle su počeli borbu protiv zvanične vlasti i njenih zapadnih saveznika.

Osnivač ove grupe i prvobitni vođa Mullah Mohammad Omar se skrivao, a 2013. njegov sin je potvrdio da je preminuo.

Ideologija

Tokom petogodišnje talibanske vladavine vrijedio je šerijatski zakon. Ženama je bilo zabranjeno da se obrazuju i bile su primorane da većinu vremena provode kod kuće, a pod nadzorom muškaraca. prneosi “Novi“.

Javna pogubljenja i kažnjavanja bičevanjem bila su uobičajena, dok su filmovi i knjige iz Zapadnih država bili zabranjeni. Kulturni artefakti, a za koje je ocijenjeno da je riječ o bogohuljenju, uništeni su.

Talibani su ranije ove godine poručili da žele “pravi islamski sistem” kojim će se omogućiti prava za žene i manjine, a sve u skladu s tradicijom i vjerskim pravilima. Međutim, već postoje glasine da su ponovo počeli ženama uskraćivati prava.

Međunarodno priznanje

Samo su četiri države, među kojima je i susjedni Pakistan, priznale talibansku vlast. Sjedinjene Američke Države i Ujedinjene nacije su sankcionisale talibane te nije baš za očekivati da će priznati njihovu vlast.

Ipak, pojedine države, među kojima je i Kina, sada oprezno daju znakove da bi mogle priznati talibansku vlast, zaključuje Reuters.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh